Linkovi

Chen: 'Milošević je zloupotrebljavao svoje zdravstvene probleme'


Smrt Slobodana Miloševića te rezultate preliminarne autopsije za Glas Amerike komentira Edgar Chen, pravni savjetnik Koalicije za međunarodnu pravdu, lobističke organizacije koja se zalaže za kažnjavanje ratnih zločina te pruža profesionalnu pomoć haaškom Tribunalu. Edgar Chen je, u haškoj sudnici, pratio posljednje dane suđenja srbijanskog diktatoru koji je bio optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Upitali smo Edgara Chena je li mu Milošević izgledao kao netko koga će zadesiti nenadana smrt? 'Ništa neuobičajeno, tipični Milošević' – odgovorio je naš sugovornik, no ipak je podsjetio da je prošlih nekoliko mjeseci u središtu pozornosti suđenja bilo Miloševićevo zdravlje, odnosno njegova želja da mu se dopusti liječenje u Moskvi.

Edgar Chen: Beogradski tisak piše o tome da je 'Tribunal ubio Miloševića'. Mislim da se trebamo usredotočiti na to što je Milošević činio sam sebi. To ne uključuje jedino navodno uzimanje krivog lijeka. Milošević je odbio bilo kakvu pomoć u obrani i preuzeo na sebe posao kojim bi se bavilo 10 do 15 odvjetnika. Razlog za to je njegova želja da pozornost javnosti bude isključivo na njemu.

Preliminarna autopsija pokazala je da je Slobodan Milošević pretrpio srčani udar. No, dnevnik New York Times prenosi izjavu nizozemskog toksikologa koji tvrdi da je Milošević već mjesecima uzimao antibiotik koji mu nije bio propisan. Taj je antibiotik neutralizirao lijekove koje je Milošević trebao uzimati za visoki krvi tlak. To je ovaj optuženik za genocid činio – prenosi tvrdnje nizozemskog liječnika američki dnevnik - kako bi pokazao da ga u den Haagu ne liječe dobro, te da mu se odobri odlazak na liječenje u Rusiju, gdje mu živi obitelj. Pitanje je tko je Miloševiću prošvercao ne-propisani antibiotik – piše New York Times. 'Sve liči na film o Jamesu Bondu' – navodi njujorški dnevnik izjavu nizozemskog toksikologa Donalda Ugesa.

Upitali smo Edgara Chena – da li njemu ovaj slučaj nalikuje filmu o James Bondu?

Edgar Chen: Ne izgleda mi nezamislivo. Sve je moguće. No, ne mogu spekulirati, jer – kako je rekao tužitelj – još uvijek je riječ o nepotvrđenim tvrdnjama, zapravo glasinama. Izvršena je preliminarna, a ne konačna autopsija. Ono o čemu možemo govoriti je činjenica da je Milošević u prošlosti eksploatirao svoje zdravstvene probleme kako bi otezao sa suđenjem. Tužitelji su u dva navrata upozorili da Milošević ne uzima lijek protiv visokog krvnog tlaka koji mu je liječnik propisao – zbog toga da se ne treba pojaviti u sudnici kad mu to ne odgovara.

Edgar Chen kaže da je Tribunal Miloševiću često izlazio u susret – prvenstveno zbog toga što se sam branio, ali i zbog njegovih legitimnih problema sa zdravljem.

U zatvoru u Scheveningenu u prošlosti je bio pronađen alkohol, a sada – u Miloševićevom slučaju - možda i nepropisani lijekovi. Američki Internet časopis The Slate objavio je nedavno članak o prilično ležernom zatvorskom režimu i komfornom životu optuženika.

Edgar Chen: Nisam bio u pritvorskoj jedinici. No, čuo sam da su zatvorski standardi tamo vrlo visoki. Kao američki odvjetnik mogu reći da su europski standardi u zatvorima viši od naših. Netko bi rekao – život u europskim zatvorima je luksuzniji od života u američkom zatvoru. No, ne treba zaboraviti da je riječ o objektu Ujedinjenih naroda. Haški Tribunal je sud UN-a, koji se bavi problematikom iz područja ljudskih prava. Zbog toga, poštuju se prava optuženih koje se smatra nevinima dok se ne dokaže njihova krivnja.

Edgar Chen kaže da bi 'drakonske mjere nadzora' vjerojatno spriječile dostavu zabranjenih supstanci međutim takav bi potpuni nadzor kršio ljudska prava zatvorenika.

XS
SM
MD
LG