Linkovi

Izvoz izraelske vojne tehnologije uz konzultacije sa SAD


Sjedinjene Američke Države i Izrael postigle su sporazum prema kojem se Izrael – prije bilo kakve prodaje svoje vojne tehnologije drugim državama – treba konzultirati sa Sjedinjenim Državama. Sporazum je rezultat duge rasprave između dvije države, do koje je došlo nakon odluke Jeruzalema da Kini proda model svoje najmodernije bespilotne letjelice. Vojni analitičari međutim upozoravaju da će se kineski planovi o vojnoj modernizaciji teško zaustaviti.

Američki i izraelski dužnosnici tvrde da je svrha sporazuma usaglašavanje dviju vlada o prodaji vojne tehnologije drugim državama te da dogovor ne daje Sjedinjenim Državama pravo zabrane izraelskoj trgovini oružjem. Glasnogovornik Pentagona, bojnik Paul Swiergosz, sporazum je objasnio ovim riječima: "Dogovor nije stvorio popis oružja koje Izrael ne smije izvoziti. Dogovor nije prijeteći i ne spominje sankcije. On jamči format za postizanje dogovora o sigurom izvozu vojne tehnologije".

Izrael i Sjedinjene Države imaju razgranatu vojnu suradnju. Izrael u pravilu koristi američku vojnu tehnologiju, ali ima i vlastitu industriju oružja, koja se temelji na inovativnom pristupu usavršavanju američkih modela. Major Swiergosz kaže da Ministarstvo obrane zbog toga ima razloga za zabrinutost. Nekontrolirani proces izvoza bi u skoroj budućnosti mogao dovesti do situacije u kojoj bi se oružje američkog podrijetla moglo upotrijebiti protiv američkih vojnih snaga – primjerice u nekoj budućoj krizi oko Tajvana.

Jim Lewis, bivši diplomat a danas znanstvenik u Centru za strateška i međunarodna istraživanja u Washingtonu, pojašnjava stavove Sjedinjenih Država. "Jedan od glavnih razloga za našu zabrinutost je činjenica da kineska vojska vidi Ameriku kao 'neprijatelja broj jedan'".

Zabrinutost Sjedinjenih Država da bi se Kina mogla dokopati modernog naoružanja trgujući s Izraelom započela su prije pet godina, kada je američka vlada spriječila izraelsku prodaju sistema za otkrivanje vojnih zrakoplova Kini. Većina se stručnjaka slaže da će moderna vojna tehnologija ojačati kineske ambicije, da okupira Taiwan, koju vlada u Pekingu smatra dijelom svog državnog teritorija. Rusija je trenutačno najveći kineski vojni dobavljač, ali Peking se nada skorom početku vojne suradnje s Francuskom.

U američkim vojnim krugovima prisutna je i zabrinutost da će s porastom ekonomske moći porasti i kineska proizvodnja tehnološki naprednog naoružanja. Jim Lewis ne slaže se međutim s tom prognozom. Prema njemu, najveća opasnost leži u uvozu oružja u Kinu. Jim Lewis tvrdi da će unatoč dogovoru vlada u Washingtonu i Jeruzalemu, biti vrlo teško spriječiti privatne vojne firme, iz obje zemlje, da ne pokušaju profitirati ilegalnim izvozom oružja u Kinu.

XS
SM
MD
LG