Linkovi

Newyorški Chrysler Building slavi 75. rođendan


New York je vjerojatno najbolje znan po svojim neboderima. Najprepoznatljiviji i najpopularniji je po mnogima – Chrysler Building, 230 metara visoki neboder izgrađen prije točno 75 godina. Projektiran je u stilu Art deco, s desecima krovnih spirala od nikla i kroma. Ovih dana ga je posjetio Adam Phillips, koji nam je poslao ovu reportažu.

Od 1930., svaki je četvorni metar ove poslovne zgrade posvećen jednom vrlo prozaičnom cilju – ostvarivanju profita za najveće američke korporacije. Međutim, bez obzira na to, tipični newyorčanin zgradu Chrysler naprosto voli, 'i to nema nikakve veze s novcem' – kaže Thomas Mellins, kustos gradskog muzeja New Yorka.

"Iako je zgradu projektirao klasično obrazovani arhitekt, ovaj neboder odiše energijom, osjećajem pulsiranja. On iskazuje atmosferu 'ere jazza' iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Jer, ako se zagledate u detalje na zgradi, oni će vas asocirati na glazbu i ples; automatski ćete pomisliti na jazz, na brze plesne pokrete. Chrysler Building je glamurozna građevina, i uopće se toga ne stidi…" - oduševljeno govori Thomas Mellins.

'Pravo remek djelo' – kaže Charles Weiss, zubar koji u ovoj zgradi ima ordinaciju od 1969. godine. Kaže da je posebno ponosan na činjenicu da ima 'najbolji pogled na najbolji grad na svijetu.' "Ja dosta putujem, i uvijek kada se avion spušta, vidite East River i odmah nakon toga, Chrysler Building. Srce mi uvijek zaigra. Zgrada je upravo spektakularna. Osim toga, lokacija je izvrsna za biznis – svi vas znaju kao 'onog koji ima ordinaciju u Chrysler Building-u'."

Adresa je u New Yorku simbol statusa. Arhitekt Frank Campione, čija projektantska firma ima studio u zgradi Chrysler, kaže da je prije 75 godina korporacije najviše zanimalo da iskoriste fasadu, pogotovo najviše katove, za reklamiranje. "Prije 75 godina, Walter Chrysler je želio da zgrada u kojoj on ima sjedište odražava bit njegove firme, koja je proizvodila automobile. Uz balkone na 59. katu vide se ornamenti u obliku orla, upravo onakvi kakvi su se nalazili na starim Chrysler automobilima. U uredskim prostorijama, ventilatori su oblikovani tako da podsjećaju na ratkape i automobilske gume… Uglavnom, opći motiv su automobili, naravno onako kako je to izgledalo tridesetih godina."

A tada je u New Yorku bila u toku 'utrka tko će izgraditi višu zgradu' – kaže Thomas Mellins, kustos gradskog muzeja. "Svatko je želio imati najvišu zgradu na svijetu. Zgrada Chrysler je bila u najužoj konkurenciji, s jednim neboderom na Wall Streetu. Izgledalo je kao da će taj neboder i pobijediti, ali u zadnji trenutak Chrysler je otvorio veliku kupolu, koja ja natkrilila krov i učinila ovu zgradu najvišom…"

No, već sljedeće godine, 'prerastao' ju je Empire State Building, i danas vjerojatno najveća znamenitost New Yorka. Ova je zgrada bila najviša na svijetu sve do sredine sedamdesetih, kada ju je natkrilio Svjetski trgovinski centar. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, četrdeset godina nakon otvaranja, Chrysler bulding bila je u prilično jadnom stanju. Tek je posljednjih godina, novi vlasnici, zaista obnavljaju, na što su potrošili milijune dolara.

XS
SM
MD
LG