Linkovi

Kako zamijeniti nebodere-blizance? (17/7/02) - 2002-07-17


U New Yorku je predstavljeno šest projekata za obnovu mjesta na kojem se nekada nalazio Svjetski trgovinski centar. U predstavljenim projektima se predviđa izgradnja komercijalnog prostora, kao i spomenika žrtvama napada od 11. rujna.

Očekuje se da će do kraja godine biti izabran jedan od planova za obnovu, no trebat će, kako se vjeruje, tri godine da bi se na bivšim ruševinama Svjetskog trgovinskog centra izgradila nova zgrada.

Nakon rušenja Svjetskog trgovinskog centra, panorama New Yorka znatno se promijenila, a u centru grada ostala je praznina površine 6 i pol hektara. Nakon napada, mnogi stanovnici donjeg Manhattana pitali su se – što se može učiniti da bi zacijelile rane od napada? Vlasnik jedne galerije pozvao je više od stotinu umjetnika i arhitekata da podnesu svoje prijedloge za obnovu ruševina Svjetskog trgovinskog centra. Ova je izuzetno popularna izložba nedavno postavljena u Washingtonu.

U Nacionalnom muzeju arhitekture bilo je izloženo više od pedeset prijedloga za obnovu mjesta na kojem su se nekada dizali neboderi Svjetskog trgovinskog centra. Među izlošcima bili su crteži, fotografije, trodimenzionalni modeli i kompjutorske grafike. Kustos muzeja Howard Decker opisao je ovu izložbu kao “dio dijaloga”, dodavši da izlošci odražavaju različite emocije koje ova tema budi u javnosti.

"Mislim da ova izložba predstavlja kontinuum između dva ekstrema. S jedne strane, ima onih koji smatraju da raščišćene ruševine ne bi trebalo dirati, a s druge – neki predlažu da se na tom mjestu ponovno izgradi visoki neboder."

Izlošci su izabrani među prijedlozima podnesenim vlasniku njujorške galerije Maxu Protetchu početkom godine. Među izlošcima je primjerice i prijedlog da se uz rupu duboku simboličnih 911 stopa, odnosno, 277 metara podignu dva nova nebodera. Na dnu rupe nalazila bi se dvorana, fontana i spomenik žrtvama. Jedan drugi prijedlog oslanja se na zvuk.

"Zvuk koji čujete je djelo umjetnika Iniga Manglana. Radi se o digitalnom audio-djelu. Umjetnik je u travnju prošle godine otišao na vrh Svjetskog trgovinskog centra i tamo snimio zvukove koji su ga okruživali. Dakle, upravo čujete zvuk New Yorka snimljen na visini od 411 metara iznad ulica Manhatttana" - objašnjava gospodin Decker.

On ističe da će obnova ogromnog prostora na kojem se svojedobno dizao Svjetski trgovinski centar biti teška i složena, jer će trebati zadovoljiti očekivanja široke javnosti.

"Donji Manhattan nikada, do posljednjih nekoliko godina, nije bio gusto naseljena četvrt. Sada njegovi stanovnici žele imati udjela u odlučivanju o obnovi ruševina Svjetskog trgovinskog centra. To isto žele i vlasnici trgovina u tom dijelu grada, pa guverneri, a i luke New York/New Jersey, u čijem je vlasništvu to zemljište. Naravno, tu su i obitelji žrtava."

Posjetitelji izložbe u Muzeju arhitekture i sami su iznijeli niz različitih mišljenja. Jedna turistkinja iz Californije kazala je da bi odluku o obnovi ruševina Svjetskog trgovinskog centra trebalo prepustiti stanovnicima New Yorka. Barbara Blakemore, episkopalijanska svećenica iz Richmonda u Virginiji vjeruje da bi na tom mjestu trebalo nešto izgraditi, no da bi tu odluku trebalo donijeti vrlo oprezno, konzultirajući se s najširom javnošću. Posjetitelj iz Syracusea u New Yorku kazao je pak "da bi trebalo izgraditi iste nebodere kakvi su nekada stajali na tom mjestu. Ne da bismo pokazali da smo pobijedili terorizam, već zato jer je Svjetski trgovinski centar bio neizostavni dio New Yorka, baš poput Kipa slobode."

Posjetiteljica Eliza, koja se na dan napada nalazila u svojem uredu upravo u Svjetskom trgovinskom centru, također smatra da bi Svjetski trgovinski centar trebalo ponovno izgraditi. Kako kaže - to bi bio znak hrabrosti i kontinuiteta Sjedinjenih Država. Izložba “Novi Svjetski trgovinski centar” će, nakon Washingtona, biti postavljena u Veneciji, a zatim i u drugim europskim gradovima.

XS
SM
MD
LG