Linkovi

U New Yorku - spašen sićušan, ali važan dragulj gradske arhitekture (23/1/02) - 2002-01-23


Uzevši u obzir koliko mnogo arhitekture je Manhattan izgubio u napadima od 11. rujna, pomislilo bi se da je posljednja stvar koju bi itko želio učiniti da se sruši još koja zgrada. Posebice, ako se radi o sićušnom, ali jednom od najljepših dragulja gradske arhitekture, smještenom u Battery Parku.

Međutim, upravo je to nakana Muzeja židovskog nasljeđa, koji namjerava srušiti svoj ulazni, stakleni paviljon, izgrađen prije samo četiri godine. Paviljon je ustvari bio naknadni dodatak muzeju, izgrađen u velikoj žurbi, kada su muzejski dužnosnici ustanovili točno prije otvorenja svoje nove muzejske zgrade, da njezin dizajn, - granitni heksagon poznatog arhitekta Kevina Rochea -, ne sadrži dovoljno prostora za prodaju ulaznica i sigurnosnu provjeru posjetitelja na ulazu.

Muzej se, stoga, obratio bračnom paru Claire Weisz i Marku Yoesu, mladim arhitektima koji su za potrebe uprave Battery Parka dizajnirali prototip sigurnosnih kioska. Mladi su arhitekti muzeju pružili daleko više nego što je on tražio. Dizajnirali su paviljon u obliku para trapezoida, čistih linija, staklenog krova i zidova od stakla i metala. U okružju ozbiljnih zgrada od opeke i kamena, na području Battery Parka, ovaj je paviljon izgledao, doslovce, poput dragulja. Sami arhitekti kažu da su se odlučili za materijale koje su mogli dobiti isporužene odmah. Čitav je paviljon bio projektiran, odobren i izgrađen u osam tjedana!

U slijedeće tri i pol godine, paviljon je postao svojevrsna arhitektonska ikona – nije bio ponaosob spomenut ni u jednoj turističkoj publikaciji, ali ga je svaki bolji turistički vodić uključio u svoj rutu obilaska. Nakon rujanskih napada, Muzej židovskog nasljeđa je bio zatvoren, a mali je paviljon koristila policija za pohranu zaštitnih plinskih maski.

U međuvremenu, Muzej židovskog nasljeđa odlučio se na proširenje. Novo krilo muzeja zauzet će točno mjesto gdje se nalazi paviljon. Ovih dana, paviljon je trebao biti srušen. No, gradske vlasti su intervenirale – odsjek za kulturu, - koji je stvarni vlasnik paviljona - proglasio je da ne želi da paviljon bude srušen, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što još uopće nije u potpunosti plaćen!

Prema tome, stakleni trapezoidni paviljon samo će biti premješten, na radost svih svojih štovatelja, i to najvjerojatnije u istom dijelu grada, Battery Parku. Govori se da će poslužiti kao privremeno sjedište budućeg centra za istraživanje gladi u svijetu.

XS
SM
MD
LG