Linkovi

Uspjeh arhitektonskog natječaja za spomenik žrtvama terorizma (18/7/03) - 2003-07-18


Na međunarodnom natječaju za arhitektonsko rješenje spomenika žrtvama terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar - onog 2001. godine, ali i onog 1993. – predstavljena su idejna rješenja iz čak 62 zemlje.

Natječaj je raspisala Lower Manhattan Development Corporation, a primljeno je ukupno 5200 prijedloga, iz 49 američkih saveznih država, te 62 strane zemlje – od Albanije do Venezuele.

Natječaje će ocjenjivati žiri čiji su članovi umjetnici arhitekt, žitelji južnog Manhattana – gdje će spomenik biti postavljen – te članovi obitelji žrtava terorističkih napada. U završni dio natjecanja bit će izabrano pet idejnih rješenja spomenika.

Zamjenica direktora korporacije Lower Manhattan Development, Anna Contina, kaže da je cilj “izabrati ono rješenje koje će zauvijek obilježiti uspomenu na tragično poginule žrtve, te predstavljati izraz pobjede nad zlom terorizma.”

Odluka o pobjedniku bit će objavljena u listopadu. Spomenik će se nalaziti točno na mjestu gdje su nekad stajali neboderi-blizanci Svjetskog trgovinskog centra. Prethodni međunarodni natječaj već je odredio kako će izgledati memorijalni kompleks žrtvama terorističkih napada od 11. rujna 2001.

XS
SM
MD
LG