Linkovi

Nova zgrada UN-a, izazov za najbolje svjetske arhitekte (22/8/03) - 2003-08-21


Prije nešto više od 50 godina, arhitektonski natječaj Ujedinjenih naroda za gradnju sjedišta ove organizacije na Manhattanu okupio je neka od najvećih svjetskih imena, poput Le Corbusiera i Oscara Neimeyera. Rezultat - zgrada koja je ubrzo postala simbol modernizma u arhitekturi.

Svjetskoj organizaciji danas treba više mjesta, pa se opet obratila nekim od velikana suvremene arhitekture. The United Nations Development Corporation, ustanova koju su osnovali grad New York i istoimena savezna država, u finalnoj su fazi izbora najboljeg rješenja novog sjedišta Ujedinjenih naroda.

Kako piše New York Times, nova zgrada će se nalaziti na raskršću Prve avenije i 42 ulice, nešto južnije od sadašnjeg sjedišta svjetske organizacije. Na tom je mjestu danas dječje igralište i ventilacijsko postrojenje obližnjeg tunela koji povezuje Manhattan i Queens.

Na natječaj su bila pozvana sva 23 laureata Nagrade Pritzker, koja se smatra najprestižnijom nagradom u branši. Neki od dobitnika nisu se željeli natjecati - među njima i Robert Venturi, I.M. Pei i Frank Ghery. Četiri finalista za arhitektonsko rješenje novog sjedišta Ujedinjenih naroda su Richard Meier iz New Yorka, Fumihiko Maki iz Tokija, Norman Foster iz Londona i Kevin Roche iz Hamdena, Connecticut.

Nova glavna zgrada Ujedinjenih naroda omogućit će i konsolidaciju osoblja svjetske organizacije, kao i njegovu centralizaciju, jer sada - zbog nestašice prostora u "staroj" zgradi - mnogi službenici UN-a rade u više uredskih zgrada na Manhattanu.

XS
SM
MD
LG