Linkovi

John R. Bradley: Razotkrivena Saudijska Arabija


Nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. izvještavanje zapadnih novinara o Saudijskoj Arabiji odvija se u svojevrsnim napadačkim tonovima. O malo se vladajućih obitelji pisalo tako negativno kao o Kući Sauda. Britanski novinar John R. Bradley proveo je u ovoj pustinjskoj kraljevini dvije i pol godine kao novinar i urednik, a kao rezultat toga nedavno je obavio knjigu Razotkrivena Saudijska Arabija (Saudi Arabia Exposed). To djelo predstavljamo danas u našoj rubrici Svijet knjige.

Kao novinar sa Zapada koji govori arapski, John Bradley je imao rijetku priliku za stranca da slobodno proputuje cijelu Saudijsku Arabiju. Knjiga koju je napisao o svom iskustvu čita se više kao poglavlje o "kulturi i povijesti" nekog turističkog vodiča, a manje kao ispovijest osobe koja je dobro upoznata s načinom života u ovoj kraljevini. Međutim, autor je imao pristup poznatim i utjecajnim Saudijcima, od kojih je u knjizi najupečatljivije opisan nećak Osame bin Ladena, s kojim je gospodin Bradley jednom išao i na piknik. U Razotkrivenoj Saudijskoj Arabiji, autor uspješno i vješto kompilira rezultate istraživanja, javno dostupne informacije, zemljopisne podatke i jednostavne opise događaja koje je uočio kako bi objasnio političku dinamiku i povijesne korijene jedne snažne autoritarne države, karakterizirane konkretno u vrlo tijesnom odnosu između vladajuće obitelji Al-Sauda i wahabista.

Autor uspješno prenosi osjećaj zemlje koja je bremenita strahom, neprijateljstvom i sumnjom dok istovremeno ostaje ravnodušan prema drami koju opisuje. Vjerojatno su najupečatljiviji dijelovi knjige oni koji govore o slobodi tiska, gdje Bradley uistinu pruža vjeran uvid u situaciju "osobe iznutra", te dotiče dio izuzetno zamršenih veza između medija, saudijske vlade i Sjedinjenih Država. Savez vladajuće obitelji s wahabističkim klericima konačni je okvir slike kojom Bradley opisuje saudijski režim, iako sama slika pruža masu detalja iz svakodnevnog života običnih Saudijaca koje je autor upoznao. Ta slika pokazuje moderno zajedno sa srednjovjekovnim, privlačnu gostoljubivost uz odbojno barbarstvo, a autor ostaje radoznao i angažiran tijekom cijele knjige. Geopolitičko značenje nafte izvan je Bredlyjeva polja interesa, međutim, za čitatelje koje zanima kako funkcioniraju društvene sile u toj zemlji, uključujući i terorizam, on osigurava perceptivni pristup trenutačnim gibanjima.

Kritičar New York Timesa piše da bi knjizi bolje pristajao naslov "Unutar Saudijske Arabije" i dodaje kako se Amerikanci, prema onom što je napisano u knjizi, neće osjećati ništa bolje o saudijskoj kraljevskoj obitelji koju autor naziva – citiramo – "vjerojatno najkorumpiranijom obitelji koju je svijet upoznao". Bradley pruža vrlo informiranu, temperamentnu i razumljivu ispovijest on zemlji koju – kako kaže – koja je enigma za druge Arape, čak i za same Saudijce. Iako je sjedište Johna Bradleya bilo u Džedi, putovao je cijelom zemljom, uzduž i poprijeko u nastojanju da otkrije regionalne napetosti i kulturne posebitosti koje Saudijce čine znatno raznolikijima negoli to vješta vladina propaganda dopušta.

Ipak prilično šokantno djeluje podatak da Saudijska Arabija ima nešto nalik gay sceni i feministički pokret u nastajanju. Iako strogo ograničava sve vrste odnosa između muškaraca i žena, zemlja istovremeno ostavlja otvoreno muškarcima vrlo veliko društveno područje u kojem mogu slobodno uspostavljati odnose jedni s drugima. Jedan saudijski homoseksualac rekao je autoru da se uopće ne osjeća ugroženo. "Imamo više slobode negoli heteroseksualni parovi. Oni se ne mogu poljubiti u javnosti ili šetati držeći se za ruku kao što mi možemo" – zapisao je njegovu ispovijest John Bradley autor knjige Razotkrivena Saudijska Arabija.

XS
SM
MD
LG