Linkovi

Američko-saudijski odnosi u kontekstu sukoba na Srednjem istoku (27/4/02) - 2002-04-27


Predsjednik Bush i saudijski prijestolonasljednik princ Abdullah pet su sati razmjenjivali mišljenja tijekom ovotjednog sastanka na predsjednikovom ranču u Teksasu. Kako je javljeno, postigli su suglasnost o ciljevima koje bi trebalo ostvariti, ali nisu se i složili oko metoda za postizanje tih ciljeva. Glavno je pitanje bilo – kako bi se brzo izraelske snage trebale povući s palestinskih teritorija na Zapadnoj obali.

“Princ i ja smo ostvarili čvrste osobne veze” – rekao je predsjednik George Bush nakon njihovog sastanka u Crawfordu u Teksasu. Saudijski je čelnik, kako je javljeno, predsjednika upozorio na potrebu za – kako smatra – uravnoteženijom američkom politikom prema Srednjem istoku.

Nakon sastanka, Adel al-Jubeir, prinčev vanjskopolitički savjetnik izjavio je: “Ukoliko Sharon bude prepušten sam sebi, odvući će cijelu regiju u ponor. To ne služi niti američkim, niti saudijskim interesima.” Međutim, princ Abdullah i njegovi savjetnici nisu, kako je javljeno, istupili s nikakvim prijetnjama. Saudijska Arabija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, nema namjeru upotrijebiti naftu kao oružje. Saudijska poruka dovoljno je nedvosmislena i bez prijetnji – ocjenjuje Abdul Aziz Said, direktor Centra za globalni mir pri washingtonskom sveučilištu American.

"Princ Abdullah dobio je od svih arapskih država mandat glede mirovnog sporazuma. Ukoliko se iz Sjedinjenih Država vrati praznih ruku, to bi za sve strane bila prava katastrofa. S druge strane, ukoliko se vrati s naznakama da će strane uzajamno preuzeti određene obveze, stvari će se promijeniti," smatra on.

Profesor Said kaže da su zbog anti-izraelskog raspoloženja među arapskim stanovništvom, vladari u regiji, a pogotovo saudijski princ, pod velikim pritiskom. Princ Abdullah, naime, mora pokazati da je nešto postigao.

"Među dijelom Arapa postoji vrlo jak osjećaj da je američka vanjska politika prema regiji pod izravnim utjecajem Izraela. Arabi kažu da su i ranije prihvaćali činjenicu da Sjedinjene Države ne mogu biti pošteni posrednik, ali da je sada situacija dodatno eskalirala i da Washington vodi dražbu za izraelsku politiku," kaže profesor Said.

Nije dovoljno razgovarati o promjenama u američkoj politici – kaže J. Gregory Payne, direktor Centra za etiku i političku komunikaciju pri koledžu Emerson u Bostonu. A što je s promjenama u samoj Saudijskoj Arabiji, iz koje je poteklo 15 od 19 bombaša-samoubojica, koji su izveli napade od 11. rujna? Nakon nedavnog posjeta toj zemlji, gospodin Payne je uvjeren da su promjene u tijeku i da ih potiče princ Abdullah.

"Princ Abdullah postavlja se kao pravi čelnik, kada izražava želju da se Izraelu zajamči pravo na postojanje. To predstavlja veliki odmak od saudijske prakse u prošlosti. Princ Abdullah se redovito sastaje s ljudima, razgovara s njima i mislim da tu kulturu i civilizaciju približio onim standardima koje mi od nje očekujemo," ocijenio je.

Saudijci – kako se čini – pozitivno reagiraju na čelništvo princa Abdullaha – kaže gospodin Payne, koji je tijekom svog boravka u toj zemlji često razgovarao s njenim stanovnicima.

"Otkrio sam da su ti ljudi vrlo naklonjeni Americi. Pogodili su ih događaji od 11. rujna. Naravno, postoje kulturne i vjerske razlike. Saudijci su, treba istaknuti, vrlo odani obitelji, a to Amerikanci cijene," rekao je.

Prema riječima gospodina Paynea, u saudijskom se društvu vodi bitka između napredne kraljevske obitelji i nazadnih fundamentalista. Prema njegovim riječima, pobjeda nikome nije zajamčena, no pobjednik se unaprijed zna.

XS
SM
MD
LG