Linkovi

Bivši čelnik misije OESS-a na Kosovu ispravlja iskaz svjedoka na suđenju Miloševiću


Na iskaz svjedoka obrane Slobodana Miloševića, inače kosovskog Albanca, reagirao je američki diplomat William Walker, optužujući svjedoka za iznošenje neistina.

Šef OSSE-eove komisije na Kosovu veleposlanik William Walker rekao je - navodno - svjedoku u suđenju Miloševiću kako je 'Srbija izgubila Kosovo', da Srbija 'više ne postoji' i da pripadnici mjesne teritorijalne zaštite 'trebaju na rukave prišiti američke zastave poput njegove'. Konačno, William Walker je - prema svjedoku - optužio svjedokova oca, osamedsetgodišnjaka, za silovanje dvaju maloljetnica.

Svjedok je sve ovo kazao i ostao živ.

Dan kasnije nekadašnji se šef OESS-ove kosovske misije obratio Tribunalu e-mailom. "Iskaz svjedoka je smiješan" - okarakterizirao je izjave Muhameda Ibraja američki diplomat. William Walker ističe da se sa svjedokom nikada nije sreo, dakle ni razgovarao, da ga je Ibraj možda zamijenio s drugom osobom. Izjave kakve mu se pripisuju nikada nisu date, konačno, nediplomatske su a što se američke zastave na veleposlanikovu rukavu tiče nje nije bilo, u međunarodnoj se misiji ne nose nacionalni simboli, poručio je Walker.

Nadalje, Amerikanac se nije sastajao svake noći s predstavnicima UCK kako je tvrdio svjedok, bilo je samo nekoliko, vjerojatno tri do četiri susreta, uključujući i sastanak održan na zahtjev Miloševića kako bi se oslobodili srpski novinari i razmijenili zarobljeni vojnici.

Tužitelj Daniel Sexon svjedoku je mogao samo prigovoriti radi laganja. Svjedok je ostao dosljedan: "to nisu laži, to je istina" - rekao je Ibraj.

Suci će odlučivati tko je u pravu. Uzgred, svjedok je imao problema s datumima do mjere da ga je čak i sam Miloševć ispravljao. Susreti su se dogodili u svibnju 1998, tvrdio je Ibraj. Nemoguće - ispravljao ga je 'odvjetnik' Milošević - kada su sva kosovska zbivanja startala u studenom te godine.

Slobodan Milošević se ipak može pohvaliti da u njegovu korist svjedoče Albanci , među Kosovarima inače poznati kao stalni suradnici srpske policije.

Na suđenju se medju novinarima s nestrpljenjem očekuje dolazak Vojislava Šešelja, na mjesto rezervirano za svjedoke. To možda neće garantirati više istine, ali će u svakom slučaju biti interesantno.

XS
SM
MD
LG