Linkovi

Za Haški tribunal završio ljetni odmor


Ljeto je završilo za haaški Tribunal za ratne zločine. Suđenja su počela ili su najavljena, kao u slučaju vukovarske trojice.

Devetorica optuženih za ratne zločine u različitim su fazama suđenja, 44-orica čekaju početak procesa, među njima i tzv. vukovarska trojica – Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić, Miroslav Radić – optužena za smaknuće zatočenika iz vukovarske bolnice poslije pada grada, u studenom 1991. godine. Sudac Carmel Agius, koji vodi pripremu suđenja tercetu časnika JNA, objavio je odluku po kojoj suđenje počinje 4. listopada. Prva dva dana procesa biti će posvećena uvodnoj riječi optužbe i obrane. Oko suđenja vukovarskoj trojici bilo je dosta rasprave jer su i sud i Tužiteljstvo sugerirali da se proces preda pravosuđu ili zemlje u kojoj su zlodjela počinjena, dakle Hrvatske, ili države čiji su ih građani učinili, dakle Srbije. Nakon rasprave pred sucima i nešto političkog natezanja iza kulisa proces je ostao u Haagu.

U ponedjeljak je inače službeno završen trotjedni ljetni odmor za kazneni sud. Radile su samo osnovne službe i nije bilo previše posla, pogotovo što se nije dogodio onaj koga su učestalo obećavali, navodno skoro, sigurno uhićenje Karadžića. U ovakav su rasplet nakratko uvjeravali neki, uglavnom zapadni mediji a priču dodatno podgrijavali lokalni. U njoj je ulogu odigrala i obitelj bjegunca pozivom supruge na predaju i veliukom pričom o financijskim problemima.

U utorak je nastavljen proces Krajišniku, u srijedu je na redu ponovno sudnica jedan i proces Slobodanu Miloševiću, već dobro uznapredovalome u njegovoj drugoj fazi iznošenja dokaza obrane. Milošević se u ulozi vlastitog odvjetnika nije previše trudio pobiti navode optužnice. U ovom se suđenju nestrpljivo čeka iskaz svjedoka Šešelja. Nekadašnji čelnik srpskih radikala, i sam haaški optuženik u pritvoru u Scheveningenu, specijaliziran za uveseljavanje malobrojne publike i čuven po zahtjevima da mu se svi dokumenti prevode na srpski i pišu ćirilicom, trebao bi odgovarati na Miloševićeva pitanja. Dijalog se očekuje s velikim nestrpljenjem i stoga što su posrijedi dva, da tako kažem, showmana u sudnici, pri čemu će predsjedavajućem sucu Robinsonu trebati dosta sudačke vještine održati dvojac pod kontrolom i sačuvati ozbiljnost suđenja.

U prvim mjesecima jeseni više će se posla odrađivati izvan sudnica, u pripremi brojnih suđenja od kojih su neke optužnice već prilično stare - neke i čitavo desetljeće poput Martićeve ili Rajićeve.

XS
SM
MD
LG