Linkovi

Glavna tema sastanka Del Ponte - Barroso - suradnja s Den Haagom (2/2/05) - 2005-02-02


Carla del Ponte u Europsku komisiju, instituciju koja će u ime Unijnih 25 članica pregovarati s Hrvatskom o aranžmanu za njezinu ulaznicu u Uniju, dolazi na razgovor s Komisijinim predsjednikom Joseom Manuelom Barrosom i to na glavnu temu stupnja hrvatske suradnje. Zadnje je potvrdila Barrosova glasnogovornica.

Komisijin je povjerenik za proširenje Olli Rehn podigao dovoljno prašine izjavom da Komisija ne bi preporučila otvaranje pregovora temeljem sadašnjih podataka. Radi Komisijnog ultimatuma, potom upozorenja država – članica da će ocjenu suradnje temeljiti ponajviše na stavu glavne tužiteljice i da se odluka o otvaranju pregovora 17. ožujka donosi jednoglasno, najbitniji dio ove priče, sami pregovori, doslovno su zaboravljeni.

Slučaj odbjeglog generala preuzeta je međunarodna obaveza zemlje i može se s nešto političke volje riješiti relativno brzo i elegantno. Pravi izazovi su na drugoj strani: Hrvatska će s Unijom pregovarati prema izmijenjenim pravilima igre. Komisija je koristila iskustva ranijih proširenja, pogotovo zadnjega ali je i uvažila promjene u zajedničkoj pravnoj stečevini ili acquisu, pogotovo na polju ljudskih prava i sloboda te unutarnjih poslova. Stoga će se pregovori odvijati po 35 poglavlja.

Poljoprivredno je poglavlje, primjerice, po novome razdijeljeno u blokove poljoprivrede i ruralnog razvija te sigurnosti hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku.

Poglavlja su još slobodan protok roba; sloboda kretanja radnika; pravo i sloboda davanja usluga; slobodan protok kapitala; javne nabavke; zakon o tvrtkama; zakon o zaštiti intelektualnog vlasništva; politika tržišnog natjecanja; financijske usluge; informatičko društvo i mediji; ribarstvo; promet; energija; oporezivanje; ekonomska i monetarna politika; statistika; socijalna politika i zapošljavanje; poduzeća i industrija; transeuropske mreže; regionalna politika i koordinacija strukturalnih instrumenata; pravosuđe i osnovna prava; pravo, sloboda i sigurnost; znanost i istraživanje; obrazovanje i kultura; okoliš; zaštita potrošača i zdravlja; carinska unija; vanjski poslovi; vanjska, sigurnosna i obrambena politika; financijski nadzor; financijski i proračunski propisi; institucije i zadnje poglavlje, te ostale teme.

XS
SM
MD
LG