Linkovi

Milošević traži za svjedoke Clintona i Blaira (12/11/04) - 2004-11-11


Prvi s popisa tzv. neprijateljskih svjedoka u suđenju Slobodanu Miloševiću trebali bi biti prizvani pred sud obavezujućim nalogom ili subpoenom, zatražio je u četvrtak Slobodan Milošević, pun energije nakon što su mu suci dijelom vratili vođenje vlastite obrane. Milošević je u nastavku rasprave kako voditi proces zahtijevao svjedočenje nekadašnjeg američkog predsjednika Bila Clintona i ministrice mu vanjskih poslova Madeleine Albright kao i britanskog lidera Tonyja Blaira i njemačkog Gerharda Schroedera.

Milošević bi također htio dobiti Wesleya Clarka, NATO-vog glavnog zapovjednika i već svjedoka na ovome istom procesu, uzgred budi rečeno detaljno ispitanog i od samoga Miloševića. Obavezujući se nalozi ne izdaju napamet, bez snažnih razloga, objasnio je odvjetniku Miloševiću dio obrane optuženoga Miloševića predsjedavajući sudac.

Suci su prošlog mjeseca, kada je proces došao u krizu radi protestnog odbijanja svjedoka obrane da svjedoče u korist Miloševića, odlučili ne potezati pitanje subpoene. Pripreme za nastavak suđenja i iskaze koji bi trebali uzeti 150 radnih sati u vremenu do Božića začinilo je i decidirano odbijanje Miloševićevog pravnog savjetnika i nametnutog mu branitelja Stevena Keya da mu sudsko Vijeće dozvoli povlačenje iz procesa. Nema pravnih osnova za to, tvrde suci. Odvjetnički mi kodeks ponašanja ne dozvoljava zastupanje osobe s kojom sam u sukobu, argumenti su britanskog advokata. Kompromis je da će Kay pomagati optuženome do dolaska zamjene, što se čita kao najava nove dugotrajnije odgode ovog pravnog maratona.

XS
SM
MD
LG