Linkovi

'Miloševićeva crtačica granica' tvrdi da je Jugoslaviju uništio HOP (7/9/04) - 2004-09-07


Slobodan Milošević je bio opsjednut očuvanjem Jugoslavije - izjavila je prva svjedokinja obrane u procesu, profesorica međunaorodnog prava Smilja Avramov.

Prvi svjedok na suđenju Slobodanu Miloševišu bivša je optuženikova savjetnica, sudionica brojnih političkih dogovora koji su pratili raspoad Jugoslavije Smilja Avramov.

Uvertira je, prema očekivanju, bila karakteristična Miloševićeva svađa sa sucima, optuženi je odbio priznati odvjetnika Stevena Keya, nametnutoga kako bi se Miloševića sačuvalo od većih napora opasnih po zdravlje. Sudac Patrick Robinson držao je ritam procesa u rukama ne dozvoljavajući Miloševiću suvišne priče ali i zauzdavajući svjedokinju, veoma raspoloženu za opširne odgovore nevezane s pitanjem.

Slika zbivanja ranih devedesetih u navodima svjedokinje izgleda ovako: Nije bilo govora o podjeli BiH između Beograda i Zagreba; Karađorđevo je bilo sastanak intelektualaca dvaju zemalja gdje se nije razmatrala podjela već da li u slučaju izlaska pojedinih država iz federacije mogu izdržati AVNOJ-evske granice; Hrvati su nisu složili da su prave granice one iz ugovora sklopljenih poslije I svjetskog rata, što su inače teze doktorice Avramov.

Svjedokinja je iskritizirala Stipu Mesića tvrdeći da je dio njegovog svjedočenja o Karađorđevu "lažan". Mesić je svjedokinju svojevremeno okrstio "Miloševićevom crtačicom granica". Smilja Avramov tvrdi da nikada nije od Miloševića čula spominjanje oružane intervencije, a čuvena optuženikova izjava o svim Srbima u jednoj državi dobila je ekspertno tumačenje – temelji se na pravu naroda na samoopredjeljenje garantiranom Ustavom nekadašnje federacije.

Uzgred, AVNOJ-evske granice "takozvanih država" - reći će profesorica Avramov - nastalih raspadom Jugoslavije danas imaju samo revolucionarni ali ne i pravni legitimitet. Milošević je bio doslovno opsjednut očuvanjem Jugoslavije iz čega slijedi da nikada nije zagovarao "smiješnu ideju", objasnit će svjedokinja, "velike Srbije".

Što se Hrvatske tiče, svjedokinja tvrdi da je Hrvatska izašla iz federacije radi djelovanja "subverzivne terorističke organizacije Hrvatski oslobodilački pokret". Organizacija je do devedesetih radila na rušenju Jugoslavije, istovremeno utjecala na "komunističko vodstvo Hrvatske", potom preuzela vlast ne interesirajući se da li će nezavisnost Hrvatske doći uz komuniste ili antikomuniste, čita svjedokinja zbivanja na Balkanu.

Suđenje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG