Linkovi

Milošević vjeruje samo srpskim, grčkim i ruskim liječnicima (23/9/04) - 2004-09-23


Nametnuti odvjetnik u interesu je i pravde i optuženoga - tvrde suci haaškog Tribunala osvrćući se opširno na slučaj Miloševićevog odbijanja pomoći. Sudski je nalaz ponudio i neke indiskrecije.

Imenovanje odvjetnika čak i u slučaju protivljenja optuženoga u interesu je i pravde i optuženika, ističe sudsko Vijeće haaškog Tribunala za ratne zločine pod predsjedavanjem Patricka Robinsona u neto objavljenom iscrpnom obrazloženju zašto su se odlučili za nametanje odvjetnika.

Steven Kay, kao branitelj kojega optuženi ne želi jer je sam igrao tu ulogu, muči se s problemima. Na prvi od tih problema ukazuje informacija da je od svjedočenja odustao velik broj svjedoka, solidarizirajući se s Miloševićem.

U obrazloženju zašto su nametnuli Keya Miloševiću suci se osvrnuli na pravnu praksu u međunarodnim sudovima ali i u nacionalnim sustavima, i kontinentalnim i anglosaksonskim. Većina zemalja traži odvjetnike za sve osobe optužene za teža zlodjela (Milošević u optužbi ima i genocid), a među njima je i Srbija i Crna Gora.

Obaveza branitelja dio je prakse sudova u SAD, Njemačkoj, Belgiji, Škotskoj. Sud se u svojoj praksi inače često pozivao na kazneni zakon i nekadašnje SFRJ kao i na zakon država – sljednica kao što su njegovi dokumenti hibrid dvaju pravnih sustava.

Uzgred, Tribunal je u suđenju Šešelju dozvolio mogućnost da se lider radikala, koji se inače opredijelio za ulogu vlastitog branitelja, u nekim situacijama oslanja na dežurnog pomoćnika ili "stand by" savjetnika.

U detaljnom izvještaju suci su naveli i neke indiskrecije. Izgleda da je, ukoliko je suditi po ocjenama sudaca izvučenim temeljem povjerljivih liječničkih izvještaja o zdravstvenom stanju optuženoga, da Milošević nije uzimao propisane mu lijekove a u njegovoj su ćeliji nađeni lijekovi nepoznatog porijekla, što je izgleda iznenadilo liječnike. Nalaz krvi je potvrdio da Milošević ne slijedi terapiju što mu je pogoršalo zdravlje a sam proces usporilo s 13 dugotrajnih prekida.

Suci su također spomenuli Miloševićev "biser" - traženje da ga tretiraju specijalisti iz Srbije, Grčke ili Rusije, a ne belgijski liječnik jer je u Belgiji sjedi0te NATO-saveza. Suđenje Miloševiću nastavlja se za tri tjedna.

XS
SM
MD
LG