Linkovi

Iran izvor novih, ubojitijih granata u Iraku


Američki i drugi koalicijski dužnosnici u Iraku izražavaju zabrinutost zbog nedavnog otkrića da se u Irak iz Irana krijumčare vrlo usavršene i smrtonosne bombe koje se postavljaju uz cestu.

Nagađanja oko toga da li pobunjenici u Iraku sada kao bombe uz cestu koriste nove, još opasnije i ubojitije granate za probijanje oklopa, posebno su se raširila nakon smrtonosnog napada na amfibijsko vozilo američkih marinaca u mjestu Haditha na zapadu Iraka. U tom napadu ubijeno je 14 marinaca, nakon što su naletjeli na tako snažnu bombu da je udar eksplozije dignuo u zrak i prevrnuo vozilo teško 27 tona.

Glasnogovornik koalicijskih snaga u Iraku, američki brigadni general Donald Alston rekao je u četvrtak novinarima da ne zna kakva je bomba upotrijebljena u tom napadu. Na pitanje novinara da li se radilo o improviziranoj bombi, general je odgovorio da ne zna. Glas Amerike je kasnije doznao da se radilo o improviziranoj, ali običnoj, premda vrlo velikoj bombi. Visoki dužnosnik koalicije, koji je želio ostati anoniman jer se radi o osjetljivim obavještajnim podacima, rekao je za Glas Amerike da, unatoč ubojitosti bombe upotrijebljene u Hadithi, granate za probijanje oklopa izazivaju daleko veću zabrinutost među američkim vojnicima, ne samo zato jer mogu uništiti vozilo, već zato jer mogu probiti oklop.

Vojni zapovjednici kažu da među pobunjenicima prije dvije godine, kada je pobuna započela, nije viđeno tehničko znanje koje bi im omogućilo da sastavljaju granate za probijanje oklopa. Zapovjednici su, međutim, potvrdili da su takve granate upotrijebljene u više napada u zadnjih nekoliko mjeseci, pri čemu je ubijeno i ranjeno nekoliko američkih vojnika. Također postoje dokazi da se ove usavršenije eksplozivne naprave neometano dostavljaju u Irak preko njegove porozne granice s Iranom.

Iako su detalji za sada nejasni, visoki dužnosnik koalicije izjavio je za Glas Amerike da su irački graničari u zadnje vrijeme zaplijenili više pošiljki, koje su uključivale već sastavljene granate za probijanje oklopa, kao i njihove komponente. Posljednja takva pošiljka otkrivena je 20. srpnja. Visoki dužnosnik kaže da je zaplijenjena pošiljka sadržavala četiri takve granate, vrlo slične onima koje tijekom osamdesetih koristila teroristička organizacija Hezbollah u svojoj borbi protiv izraelske nazočnosti na jugu Libanona.

Dužnosnik koalicije kaže da nema dokaza da vlada u Teheranu omogućava krijumčarenje ubojitih granata u Irak, no američki dužnosnici vjeruju da se pošiljke tih granata šalju u Irak uz podršku Iranske revolucionarne garde. Dužnosnici vojnih obavještajnih službi kažu da se tehnologija za sastavljanje granata za probijanje oklopa možda počela širiti među pobunjeničkim grupama

XS
SM
MD
LG