Linkovi

Pentagon: Irak i Afganistan otežavaju moguće vojne angažmane drugdje


Visoki americki vojni dužnosnici svjedocili su u Kongresu da sukobi u Iraku i Afganistanu ogranicavaju sposobnost americkih snaga za sudjelovanje u bilo kojem dodatnom sukobu. U meduvremenu, americke snage u Iraku pronašle su – kako je javljeno – pismo kljucnog pristaše pobunjenickog vode Abu Musaba al-Zarqawija, koje pokazuje da su pobunjenici podijeljeni.

U povjerljivom izvještaju Kongresu, koji je predan na uvid i medijima, nacelnik Združenog stožera americke vojske general Richard Myers ocijenio je da bi svaki eventualni dodatni vojni angažman vjerojatno doveo do dužeg sukoba s više žrtava. No, on je takoder izrazio uvjerenje da bi americka vojska pobijedila u svakom sukobu u koji bi bila upucena. "Možda ce trebati produžiti rokove i upotrijebiti dodatne resurse, no to nece biti važno, jer cemo mi uvijek na kraju pobijediti," kazao je Myers.

Kako javljaju mediji, generali u svojem izvještaju navodi probleme s opskrbom modernim oružjem i rašireno korištenje pricuvnog sastava u Iraku kao glavnih cimbenika koji bi otežali angažiranje americke vojske u eventualnim drugim sukobima. General takoder dodaje da se radi na ublažavanju opterecenja pod kojim se nalazi vojska.

Kako je javljeno, general Myers je rekao Kongresu da bi americki uspjesi u Iraku i Afganistanu, kao i operacije protiv globalnog terorizma, trebali odvratiti sve one koji žele napasti Sjedinjene Države.

U meduvremenu, americko zapovjedništvo u Iraku priopcilo je da su americke snage u Iraku tijekom operacije u Bagdadu prošli petak pronašle pismo koje je pobunjenickom vodi al-Zarqawiju uputio njegov bliski suradnik Abu Asim Yemeni. Prema rijecima glasnogovornika Pentagona Bryana Whitmana, strucnjaci su potvrdili autenticnost pisma. "To je pismo važno jer pokazuje da Zarqawijeva efikasnost i njegov utjecaj slabe. U pismo se opisuju nizak moral i nesposobno celništvo, te se tvrdi da je Zarqawi napustio svoje sljedbenike, jer je sada i sam bjegunac," kazao je Whitman.

Prema prijevodu, Yemeni javlja svojem starom prijatelju Zarqawiju da je "moral oslabio" i "da naši vode nisu u stanju biti dobri vode". Yemeni takoder porucuje da se on i njegovi ljudi osjecaju napušteni, jer ih Zarqawi više ne obilazi, te zakljucuje da se "situacija dramaticno promijenila." Unatoc ovim problemima, kažu americki dužnosnici, Zarqawijevi pobunjenici mogu još uvijek nanijeti znatno zlo.

O tome je nedavno govorio i ministar obrane Donald Rumsfeld: "Zarqawijevi pobunjenici su zapravo malobrojni, ali su najsmrtonosniji element cijele pobune". Na istoj tiskovnoj konferenciji, general Richard Myers je iznio sljedecu ocjenu o Zarqawijevim pobunjenicima: "Zarqawi je, koliko znamo, dobro financiran i ima veci broj mladih boraca, koji žele sudjelovati u džihadu, a koje on koristi za bombaše samoubojice."

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman dodao je da sve to ipak ne znaci da ce pobuna u Iraku uspjeti. "Znamo da su pobunjenici u Iraku još uvijek u stanju izvoditi napade. Zapravo, u zadnjih tjedan dana izveli su niz napada, od koji su neki bili prilicno spektakularni. Ne treba mnogo da bi se ubijali nedužni civili na ulicama velikih gradova. No, pobunjenici nisu uspjeli, niti ce uspjeti ostvariti bilo koje svoje strateške ciljeve," kazao je Whitman.

Glasnogovornik je dodao da je uspješan politicki proces u Iraku dokaz da je iracki narod izabrao buducnost vrlo drugaciju od one koju žele pobunjenici.

XS
SM
MD
LG