Linkovi

Bush: 'Angažman u Iraku vrijedan žrtve'


Predsjednik Bush govorio je sinoć o situaciji u Iraku te vojnoj i političkoj strategiji njegove vlade u toj zemlji. Govor – koji je održan na prvu godišnjicu prijenosa suvereniteta na iračke vlasti - prenosile su sve nacionalne televizijske mreže.

U govoru održanom u vojnoj bazi Fort Bragg u Sjevernoj Karolini, predsjednik je pokušao odgovoriti na - kako ankete pokazuju – sve veću zabrinutost američke javnosti oko razvoja situacije u Iraku. "Naš posao u Iraku je opasan i težak", kazao je predsjednik, dodajući da je svjestan da se Amerikanci pitaju – je li američki angažman u Iraku vrijedan takve cijene. "Jest, vrijedan je i od vitalne je važnosti za sigurnost naše zemlje" - rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik je Irak nazvao 'najnovijom bojišnicom u ratu protiv terorizma'. Spominjući terorističke vođe Abu Musaba al-Zarqawija i Osamu bin Ladena, predsjednik je rekao: "Naši neprijatelji uspjet će jedino ako zaboravimo pouke od 11. rujna 2001, ukoliko prepustimo irački narod ljudima kao što je Zarqawi i ako budućnost Srednjeg istoka prepustimo ljudima poput bin Ladena".

Predsjednik je podsjetio američku javnost na postignute uspjehe u proteklih godinu dana u Iraku: na povrat suvereniteta na iračke vlasti, uspješno održane izbore, te napore na obnovi zemlje i obuci iračke vojske. Odao je također priznanje zemljama, njih oko trideset, koje uz Ameriku sudjeluju u međunarodnoj koaliciji.

Predsjednik Bush je govorio o tri najvažnije komponente američke strategije u Iraku – lov na teroriste, obuku iračkih snaga i pomoć u izgradnji demokratskog društva u Iraku. Gospodin Bush je odbacio pozive nekih članova Kongresa da se postave rokovi za povlačenje američkih vojnika. Najbolji način da se okonča misija u Iraku – rekao je predsjednik Bush – sastoji se u tome da pomognemo Iračanima da izgrade slobodnu državu, koja će biti sposobna vladati sama sobom i braniti se.

Predsjednik je američkoj javnosti poručio: "Pred nama je još mnogo posla, još mnogo teških trenutaka, koji će dovesti na kušnju odlučnost Amerike. Teroristi pokušavaju pokolebati volju Sjedinjenih Država". Međutim, ''američki narod neće popustiti pred prijetnjama; nećemo dozvoliti da o našoj budućnosti odlučuju ubojice i bombaši-samoubojice" - zaključio je predsjednik Bush.

Prije govora, predsjednik Bush sastao se s obiteljima vojnika stradalih u borbama u Iraku. Od početka rata u Iraku ubijeno je preko 1.700 američkih vojnika. Najnovije ankete pokazuju da, unatoč sumnjama o razvoju situacije, većina Amerikanaca smatra da bi američke snage trebale nastaviti s misijom u Iraku, sve do njezina uspješnog okončanja.

XS
SM
MD
LG