Linkovi

Neki bivši američki taoci prepoznali Ahmedinedžada; neki ne


Sjedinjene Države vrše pritisak na Iran da rasvijetli prošlost svog novoizabranog predsjednika, za koga u Americi neki tvrde da je odigrao ključnu ulogu u nasilnom zauzimanju američkog veleposlanstva u Teheranu, 1979. godine, te držanju američkih talaca, većinom diplomata i vojnika, puna 444 dana. Šestorica bivših američkih talaca tvrde da su prepoznali iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, kao jednog od radikalnih islamskih studentskih vođa koji su zauzeli ambasadu.

Predsjednik George Bush – piše San Diego Union Tribune – izjavio je da u ovom trenutku 'nema informacija o ovom pitanju', ali Ahmadinedžadov angažman u ovim previranjima krajem sedamdesetih godina 'pokreće nova pitanja' – rekao je predsjednik. Kalifornijski list inače navodi i iransko odbacivanje ovih optužbi: Ahmedinedžadovi suradnici iz mladih dana priznaju da je on bio studentski vođa, ali se on navodno protivio zauzimanju američke ambasade, smatrajući da su za islamsku vlast veća prijetnja studenti-komunisti na teheranskom sveučilištu, te je zbog toga zagovarao okupaciju sovjetske ambasade.

Islamski studenti tvrdili su da su američko veleposlanstvo zauzeli zbog toga što je Amerika odbila izručiti iranskog šaha, koji je, nakon što je zbačen s vlasti, živio u Sjedinjenim Državama.

Inače, San Diego Union Tribune navodi riječi predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost Stephena Hadleya koji je izjavio da su 'Sjedinjene Države prethodnih desetljeća pratile političku karijeru Muhameda Ahmedinedžada', inače bivšeg gradonačelnika Teherana. 'Moramo još jednom dobro prostudirati materijale koji su o njemu prikupljeni' – rekao je Hadley.

Dnevnik Washington Times razgovarao je s nekoliko bivših američkih talaca, koji tvrde da je Ahmedinedžad bio jedan od radikalnijih studentskih vođa, te da je često dolazio u zauzeto američko veleposlanstvo. Umirovljeni pukovnik George Scott tvrdi da je Ahmedinedžad često bio prisutan na ispitivanjima, te da ga se vidi na fotografijama iz tog doba kako masi okupljenih pokazuje američke taoce.

Mahmoud Ahmedinedžad je navodno bio strog te je ukoravao stražare koji su imali blaži odnos prema taocima – piše Washington Times. 'Taj čovjek je terorist; Sjedinjene Države nemaju nikakvog razlog da normaliziraju odnose s zemljom kojoj je on na čelu' – izjavio je Kevin Hermening, bivši marinac koji je bio stražar u veleposlanstvu.

Međutim, dnevnik Minneapolis Star Tribune navodi izjavu najviše rangiranog američkog diplomata među taocima, Brucea Laingena, koji je bio otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu u Teheranu. Laingen se Ahmedinedžada ne sjeća. Izjavio je da poštuje iskaze svojih kolega koji se sjećaju, i ne negira ih. 'Nadam se, međutim, da su optužbe pogrešne' – rekao je Bruce Laingen – 'jer ako su istinite onda će one dovesti do ozbiljnih komplikacija u odnosima s Iranom, koje nam nisu potrebne'.

XS
SM
MD
LG