Linkovi

Ahmedinedžadova pobjeda pridonijela skoku cijene nafte


Cijene nafte na svjetskom tržištu zabilježile su novi rekord. Barel sirove nafte u New Yorku u jednom je trenutku dostigao cijenu od 60 dolara i 95 centi, da bi dan završio na 60 dolara i 54 centa, odnosno, 70 centi više nego ranije. Cijene američke sirove nafte za isporuku od prosinca 2005. do listopada 2006. više su od 60 dolara po barelu za svaki mjesec spomenutog razdoblja, uz najvišu cijenu od 62 dolara i 35 centi.

Iako visoke cijene nafte donekle smanjuju jačinu svjetskog gospodarstva, opći izgledi za solidni gospodarski rast i dalje su dobri, ocijenili su guverneri preko stotinu središnjih banaka tijekom vikenda na redovitom godišnjem sastanku u Švicarskoj.

Pobjeda ultrakonzervativnog Mahmuda Ahmadinedžada na predsjedničkim izborima u Iranu jedna je od faktora koji je pridonio porastu cijena nafte, jer se, kako kažu stručnjaci, ne zna što će njegov izbor značiti za budući izvoz nafte iz Irana, te za ulogu Irana u OPEC-u. U međuvremenu, OPEC je najavio da razmatra još jedno povećanje proizvodnje za oko 500 tisuća barela dnevno.

XS
SM
MD
LG