Linkovi

Ahmadinedžad: Nema potrebe za poboljšanjem odnosa Irana i SAD


Novoizabrani iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad kaže da ce njegovu administraciju obilježiti mir i umjerenost, dok ce ekstremizam biti neprihvatljiv.

U prvoj javnoj izjavi nakon pobjede, gospodin Ahmadinedžad je isto tako izjavio da ce njegova vlada nastaviti nuklearne pregovore s Europskom unijom. On je povezao uspjeh tih razgovora s priznanjem Zapada da Iran ima pravo razvijati nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe. Nova iranska vlada, prema njegovim rijecima, nema znacajniju potrebu za poboljšanjem odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Administracija predsjednika Busha vec duže optužuje Iran da potajno pokušava izraditi atomsku bombu, što Teheran nijece. Danas je Mahmoud Ahmadinedžad izjavio da Iran želi nuklearnu moc za medicinska istraživanja i elektrane.

U Washingtonu, americki ministar obrane Donald Rumsfeld odbacio je izbore od petka kao 'kvazi-izbore'. On je rekao da Mahmoud Ahmadinedžad 'nije prijatelj demokracije', te je prognozirao da ce iranski narod shvatiti da im je on neprihvatljiv.

XS
SM
MD
LG