Linkovi

Bijela kuća  podržava veće slobode za Irance nakon  izbora


Bijela kuca je priopcila da podržava vece slobode za Irance nakon predsjednickih izbora u kojima je preko tisucu kandidata diskvalificirano i nakon navoda da je bilo izbornih prijevara. U priopcenju Bijele kuce ne komentira se izravno uvjerljiva pobjeda Mahmuda Ahmedinedžada.

Britanija i Francuska su pozvale novoizabranog iranskog predsjednika da se pozabavi zabrinutošcu medunarodne zajednice glede nuklearnog programa njegove zemlje. Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy je izjavio da se njegova zemlja nada da ce novo iransko celništvo nastaviti suradnju s europskim zemljama kako bi se zaustavile iranske nuklearne aktivnosti. Europske zemlje traže od Irana da prekine obogacivanje urana koji bi se mogao koristiti u nuklearnim oružjima, a Iran tvrdi da želi samo proizvoditi nuklearnu energiju.

Njemacki ministar vanjskih poslova Joschka Fischer pozvao je Iran da osigura jamstva kako ce nuklearni program biti iskljucivo mirnodopske namjene. On je napomenuo da Berlin ocekuje kako ce se vec zapoceti razgovori o iranskom nuklearnom programu s europskim zemljama nastaviti i pod novim predsjednikom. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izrazio je zabrinutost svoje zemlje glede iranskog nuklearnog programa. Pozvao je Iran da poduzme akciju protiv terorizma i da promice ljudska prava.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da njegova zemlja želi nastavak suradnje na nuklearnom polju s Iranom, ali je naglasio rusko protivljenje širenju nuklearnog oružja. U meduvremenu je indonezijska vlada pohvalila Irance zbog njihove podrške demokratskom izbornom procesu.

XS
SM
MD
LG