Linkovi

Washington podržao europska upozorenja Iranu


Francuska, Britanija i Njemačka upozorile su da bi Iran mogao snositi ozbiljne posljedice ukoliko provede svoju prijetnju o nastavljanju obogaćivanja urana za nuklearno gorivo. Bijela kuća podržala je europska upozorenja.

Europljani su najavili da su spremni prekinuti pregovore s Iranom ukoliko se Teheran vrati svojim nuklearnim aktivnostima, što otvara vrata mogućem uvođenju međunarodnih sankcija. U pismu glavnom iranskom pregovaraču za nuklearna pitanja, europski diplomati upozoravaju da bi Iran mogao snositi negativne posljedice ukoliko ukine šestomjesečnu obustavu prerade urana. U Londonu, britanski premijer Tony Blair kazao je da bi u tom slučaju logični sljedeći korak bio – upućivanje iranskog pitanja Vijeću sigurnosti. "Podržat ćemo prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti ukoliko ta zemlja prekrši svoje obveze," kazao je Blair.

Teheran je priopćio da će prerađeni uran koristiti kao gorivo u nuklearnoj elektrani. Međutim, Sjedinjene Države već dugo tvrde da Iran zapravo namjerava razviti nuklearno oružje. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan kazao je da Sjedinjene Države i dalje podržavaju europske napore da se ovo pitanje riješi pregovorima, no da Iran već dva desetljeća skriva svoje nuklearne aktivnosti. Glasnogovornik je podsjetio da je Iran obećao da neće prerađivati uran dok traju pregovori, te da je došao trenutak da svoja obećanja ispuni.

"Europljani su jasno dali do znanja da podržavaju prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti ukoliko prekrši svoje obveze i ponovno pokrene svoje nuklearne aktivnosti," izjavio je McClellan.

Kasnije je državna tajnica Condoleezza Rice izrazila nadu da će Iran ipak odustati od prijetnji i vratiti se pregovorima.

XS
SM
MD
LG