Linkovi

Izbori u Iranu: Svećenici-tvrdolinijaši i dalje odlučuju o predsjedniku


Politicka scena Irana je cesto vrlo tajnovita i zna iznenaditi cak i iskusne promatrace tamošnjih prilika. Ova je cinjenica bila najocitija prošli petak kada je u prvom krugu predsjednickih izbora drugo mjesto osvojio kandidat kojeg nitko nije favorizirao. O izborima razgovaramo s dvojicom iranskih analiticara.

Favorit na izborima za predsjednika bio je Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, koji je vec prije desetak godina bio na celu države. Ocekivalo se da ce Rafsanjani pobijediti. No, malo je tko prognozirao da ce se u drugom krugu izbora Rafsanjani morati uhvatiti u koštac s gradonacelnikom Teherana Mahmoodom Ahmedinejadom, vjerojatno najkonzervatnivnijim od sedmorice predsjednickih kandidata. Njemu su predizborne ankete davale tek nekoliko postotaka glasova. Trece plasirani kandidat, inace reformski orijentirani svecenik, žalio se da je na biralištima bilo mnogo prijevara cak i otvorenog kupovanja glasova, no jasne dokaze koji bi na to ukazivali – nije ponudio.

Karim Sadjapour, teheranski politicki analiticar koji radi za Medunarodnu kriznu skupinu, smatra da Ahmedinejada, ultrakonzervativnog gradonacelnika Teherana, podržava vrlo mocno Vijece cuvara revolucije, u kojem najviše utjecaja imaju ekstremni vjerski krugovi: "Gradani Teherana ga poznaju, no zbog cega bi ljudi u drugim gradovima i drugim krajevima zemlje glasali za njega? Njegov dobar rezultat vrlo me je iznenadio. Mislim da je ocito da je konzervativni establišment odlucio podržati upravo Ahmedinejada, kao vjerojatno najtradicionalnijeg kandidata. A vjerski krugovi imaju razlicite nacine da svoje želje i ostvare, da ih provedu u praksi."

Mohammad Atrianfar izdaje list Shargh a takoder je i politicki savjetnik Ali Akbara Rafsanjanija. On tvrdi da je pripadnicima paravojnih snaga vjerskih dragovoljaca - koji su pod zapovjedništvom iranske Revolucionarne garde - bilo izricito naredeno da glasaju za gradonacelnika Teherana, te da izvrše pritisak na druge da to cine. 'Neki od njih su bili stražari na izbornim mjestima, što im je dalo priliku da zastrašuju gradane, da ih prisile da glasaju za odredenog kandidata' – objašnjava naš sugovornik.

Karim Sadjapour, iz Medunarodne krizne skupine, medutim upozorava da pripadnici Revolucionarne garde nisu homogeni blok, te da je prije osam godina mnogo njih glasovalo za umjerenog Mohammada Khatamija. No, ovaj put je možda ipak bilo drugacije – kaže Sadjapour.

Mohammad Atrianfar pak kaže da vojska, u nacelu, ne bi trebala biti ukljucena u politiku, no u stavrnosti uvijek ima izvjesnu ulogu. Na ovim izborima – vrlo prominentnu, tvrdi Atrainfar. Karim Sadjapour smatra da je na ovim izborima populisticki program teheranskog gradonacelnika u svakom slucaju odnio pobjedu nad reformskim idejama o demokraciji. Glavni reformski kandidat Mostafa Moin je, naime, u utrci sa šest predsjednickih protukandidata završio na petom mjestu.

XS
SM
MD
LG