Linkovi

Demokrati skeptično reagiraju na predsjednikov govor


Prije sinoćnjeg govora, predsjednik Bush se u Washingtonu susreo s kongresnim čelnicima iz obje stranke. Kako javlja Paula Wolfson, čelnica demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi govorila je o snažnoj skepsi koja vlada u demokratskom taboru, kada je u pitanju Irak.

Nancy Pelosi nije tražila od predsjednika da odredi rokove za povlačenje vojske iz Iraka, no naglasila je da predsjednik treba upoznati javnost s detaljnim planom akcije - s jasno određenim ciljevima i rokovima njihova postizanja – a sve u vezi s iskazanom namjerom da Irak sam počne rješavati vlastite sigurnosne probleme.

"Važno je da predsjednik građanima predstavi strategiju koja će dovesti do uspjeha misije u Iraku. To do sada jednostavno nismo imali" – rekla je zastupnica Pelosi. Ona je predsjednika također kritizirala zbog – kako je rekla – 'iskorištavanja uspomene na terorističke napade od 11. rujna.' "Rat u Iraku s tim napadima nije imao veze" – rekla je ova demokratska političarka iz Kalifornije.

U kritikama se demokratima pridružilo i nekoliko republikanaca. Primjerice, senator Chuck Hegel, republikanac iz Nebraske, izjavio je da Bijela kuća situaciju u Iraku prikazuje 'odveć ružičasto', te da ignorira stvarnu situaciju na terenu.

XS
SM
MD
LG