Linkovi

Rumsfeld se još jednom suprotstavio rokovima za povlačenje iz Iraka


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld oštro je odbacio tvrdnje da se Irak nalazi u živom pijesku, rekavši pred kongresnim zastupnicima da bi postavljanje roka za povlačenje američkih postrojbi samo ohrabrilo pobunjenike. Ministar Rumsfeld je dodao da se do uspjeha u Iraku neće doći laganim putem i zatražio je strpljenje, dodajući kako se ta zemlja nalazi na pravom putu za postizanje slobode i stabilnosti. Svjedočeći na zajedničkom saslušanju Odbora za oružane snage Senata i Zastupničkog doma, gospodin Rumsfeld je napomenuo da bi bilo pogrešno utvrđivati vremenske okvire za povlačenje američkih postrojbi iz Iraka. Po njegovim riječima, to bi bilo kao da "pobunjenicima bacite pojas za spašavanje".

Donald Rumsfeld je rekao da su tvrdnje kako pobunjenici dobivaju rat u Iraku "pogrešne". Međutim, glavni vojni zapovjednik u Perzijskom zaljevu general John Abizaid u svom je svjedočenju pred istim tijelom rekao kako vjeruje da opseg pobune nije smanjen u posljednjih šest mjeseci. Do ove izjave generala Abizaida dolazi nakon nedavnih komentara potpredsjednika Dicka Cheneya da se pobuna u Iraku nalazi u "posljednjim trzajima". General Abizaid je izjavio u Kongresu da strani borci stalno pristižu u Irak. Zapovjednik Združenog stožera svih rodova američke vojske general Richard Myers izjavio je pred istim panelom da bi napuštanje Iraka prije negoli u toj zemlji bude ostvaren prikladan stupanj sigurnosti imalo katastrofalne posljedice.

Vodeći demokratski član senatskog Odbora za oružane snage Carl Levin izjavio je da treba preispitati politiku predsjednika Busha prema Iraku. Senator Ted Kennedy izjavio je da su u Iraku počinjene "ogromne pogreške" i upitao je gospodina Rumsfelda je li došlo vrijeme da podnese ostavku na ministarski položaj. Do ovog svjedočenja dolazi u trenutku dok demokratski zastupnici pojačavaju kritike administracije predsjednika Busha glede Iraka. Posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca želi da se utvrdi izlazna strategija iz Iraka.

XS
SM
MD
LG