Linkovi

'Poziv na strpljenje' - dnevni listovi o govoru predsjednika Busha u Fort Braggu


Američki dnevnici komentiraju sinoćnji predsjednikov govor o vojnoj i političkoj strategiji američke vlade u Iraku. U članku naslovljenom 'Krvoproliće vrijedno žrtve', dnevnik Chicago Sun-Times piše da je glavni naglasak u predsjednikovu govoru bio – poziv naciji na strpljenje.

Predsjednik je odbacio pozive da treba odrediti čvrste rokove za povlačenje, ali i pozive da se u Irak pošalju pojačanja. 'Kad bi u Irak sada poslali dodatne snage, bilo bi to u suprotnosti s našom željom da se sve veći teret misije prenosi na iračke vlasti. Osim toga, dolazak novih američkih snaga u Irak sugerirao bi da tamo želimo zauvijek ostati' – objasnio je predsjednik Bush.

Predsjednik je – piše list iz Chicaga – spomenuo i žrtve, poginule i ranjene američke vojnike, rekavši da ga svaka od njih potresa, no te su žrtve cijena koju Amerika mora platiti za svoju sigurnost.

Dnevnik Minneapolis Star Tribune navodi kritike iz demokratskog tabora, koji navodi da sukob u Iraku ima stvarnu cijenu: više od 1700 poginulih američkih vojnika, 12 tisuća poginulih iračkih civila, a sve to uz cijenu od 200 milijardi dolara. 'Predsjednikova je politika konfuzna, nema veze sa stvarnošću, i pod hitno je treba mijenjati' – ovako je sinoćnji predsjednikov govor prokomentirao senator Harry Reid, čelni demokrat u Senatu.

Dnevnik Washington Post navodi priopćenje iz ureda ovog senatora u kojem se tvrdi da 'predsjednikovo spominjanje 11. rujna neće dovesti do poboljšanja situacije u Iraku.' 'Predsjednikovo spominjanje Osame bin Ladena podsjetilo je američku javnost na činjenicu da je ovaj naš najopasniji neprijatelj još uvijek na slobodi' – izjavio je senator Reid.

Najnovija anketa dnevnika Washington Post i mreže ABC pokazuje da 62 posto ispitanika smatra da je 'američka vojska zaglibila u Iraku', dok nešto manja većina smatra da 'u ovaj rat nije trebalo ići'.

XS
SM
MD
LG