Linkovi

Iran odbacuje američke i europske ponude


Iran je odbacio europske i američke ekonomske pogodnosti u zamjenu za napuštanje aktivnosti vezanih uz obogaćivanje urana, izjavivši da neće popustiti pred vanjskim pritiskom. Do ove iranske reakcije dolazi samo dan nakon što su Sjedinjene Države priopćile da će odustati od prigovora za učlanjenje Irana u Svjetsku trgovinsku organizaciju i prodaji rezervnih dijelova za civilne zrakoplove. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova je danas odbacio ovu ponudu izjavivši da ograničenja za Teheran da kupuje rezervne avionske dijelove i učlani se u Svjetsku trgovinsku organizaciju nisu smjela uopće postojati od početka.

Inače jučer su Sjedinjene Države najavile su da će podržati europski prijedlog da se Iranu ponude ograničene ekonomske stimulacije u zamjenu za odustajanja od aktivnosti na obogaćivanju urana. Američka državna tajnica Condoleezza Rice najavila je promjenu američke politike u Iranu, rekavši da će Washington odustati od svojeg protivljenja iranskoj prijavi za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prema riječima državne tajnice Rice, ovaj potez izraz je američke podrške za europske napore da se Iran navede na suradnju na nuklearnom planu uz pomoć diplomacije. Predsjednik Bush je kasnije izrazio zadovoljstvo što, kako je rekao, Sjedinjene Države i Europa "govore jednim glasom" Iranu.

Ranije su Britanija, Francuska i Njemačka najavile Europskoj uniji da će podržati prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ukoliko ne uspiju pregovorima navesti Iran da trajno obustavi obogaćivanje urana.

XS
SM
MD
LG