Linkovi

Rice: Kao primjer demokracije, iranski predsjednički izbori su neuspjeh


Kao primjer demokracije, iranski su izbori neuspjeh, jer su neizabrani svećenici odredili tko se može kandidirati – osudila je iranske predsjedničke izbore američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Njezin komentar uslijedio je samo nekoliko sati nakon što je trećeplasirani Mehdi Karroubi optužio iranske konzervativce da su namjestili glasovanje u petak. Rezultati pokazuju da je tvrdolinijaš Mahmoud Ahmadinejad iznenađujuće završio na drugom mjestu, iza bivšeg predsjednika Alija Akbara Hashemija Rafsanjanija. Dvojica kandidata se ogledaju u drugom krugu, u petak, 24. lipnja.

Dobitnica Nobelove nagrade Shirin Ebadi također je odbacila rezultate izbora, rekavši da će nastaviti bojkotirati birališta tako dugo dok će neizabrani svećenici diskvalificirati osobe voljne da se kandidiraju za birane funkcije.

Mahmoud Ahmadinejah, ultra-konzervativni gradonačelnik Teherana, bio je među posljednjima od sedam kandidata u ispitivanjima javnog mnijenja prije izbora. Njegova politička baza je, kako se govorilo, ograničena samo na glavni grad Irana.

XS
SM
MD
LG