Linkovi

Demokratski Iran, bez nuklearnog programa (14/2/05) - 2005-02-14


Tijekom proteklih tjedan dana, administracija predsjednika Busha ponovno je upozorila Iran da mora odustati od svojih nuklearnih aspiracija i prestati podržavati terorizam. Mediji su nakon toga javili da je američka vojska priznala da revidira i modernizira svoje planove za napad na Iran.

Središnje zapovjedništvo američke vojske priopćilo je da revidira svoj plan napada na Iran. Prema "Washington Postu", visoki vojni časnik nazvao je ovu reviziju "dijelom normalnog procesa". Ova je vijest došla tjedan dana nakon što je predsjednik Bush u redovitom govoru o stanju nacije opisao teokratski režim u Iranu kao prijetnju.

"Iran je i danas najveći pokrovitelj terorizma među državama svijeta. Iran pokušava nabaviti nuklearno oružje, dok vlastiti narod lišava slobode koju on želi i zaslužuje" - rekao je u govoru o stanju nacije američki predsjednik.

On je također rekao da Sjedinjene Države surađuju s europskim saveznicima kako bi jasno dale do znanja vladajućem svećenstvu u Iranu da mora prestati s pokušajima da se domogne nuklearnog oružja, te da mora prestati podržavati terorističke organizacije. Također je dodao da Sjedinjene Države podržavaju one Irance koji žele demokraciju i slobodu.

Mark Palmer, bivši dužnosnik State Departmenta zadužen za promicanje demokracije u Istočnoj Europi i na Srednjem istoku, kaže da činjenica da je predsjednik posvetio velik dio svojeg govora o stanju nacije upravo širenju demokracije pokazuje da mu je to pitanje vrlo važno: "Predsjednik Bush je to postavio kao svoj najvažniji prioritet u drugom mandatu. Želi pomoći onima koji su se spremni zauzeti za svoju slobodu."

Ukazujući na nedavne uspješne izbore u Afganistanu, Iraku i na palestinskim teritorijima, veleposlanik Palmer kazao je da administracija predsjednika Busha želi slobodne i pravedne izbore i u Iranu. Demokraciju u Iranu podržao je i Kongres.

Međutim, promijeniti režim u Iranu, bilo kroz demokratsku revoluciju ili mirnim putem neće biti lako - kaže Hadi Semati, profesor političkih znanosti sa sveučilišta Teherana, a sada gostujući znanstvenik u washingtonskom Centru Woodrow Wilson. "Institucije i strukture države su netaknute i izuzetno snažne. Birokratske strukture su vrlo otporne i dobro konsolidirane. U temeljima Islamske republike postoji dobro ujedinjena baza podrške, unatoč krizi legitimiteta i sve širem jazu između države i društva."

Semati upozorava da izjave najviših američkih dužnosnika o "promjeni režima u Iranu" nisu u dugoročnom interesu Sjedinjenih Država. Kako kaže, takve bi izjave mogle ojačati položaj tvrdolinijaša i otežati napore da se Iran navede da odustane od proizvodnje nuklearnog oružja.

Sada je najvažnije upravo nuklearno pitanje – kaže Ken Pollack, bivši dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Busha.

"Jasno je da se ovoj administraciji doista sviđa ideja o promjeni režima ili demokratizaciji, iako je ona dosta selektivna. Iran je izabran kao pravo mjesto za promicanje ovog cilja. No, glavni razlog zašto je Iran tako visoko na dnevnom redu jest potreba da se riješi pitanje njegovog nuklearnog programa."

Predsjednik Bush nije isključio mogućnost korištenja vojne sile protiv Irana, no za sada podržava nastojanja Britanije, Francuske i Njemačke da se problem iranskog nuklearnog programa riješi diplomatskim putem.

"Iranci su vrlo ponosan narod. Vidjeli smo da su i ranije znali reagirati kao nacionalisti. Vidjeli smo da su vrlo osjetljivi na svaku naznaku američkog miješanja u njihove poslove. Kada bismo se odlučili za vojnu invaziju, natjerali bismo iranski narod u ruke režima" - upozorava gospodin Pollack.

Iako postoje razna mišljenja o tome kako ovaj problem treba riješiti, svi se analitičari slažu da administraciji nije u interesu da ojača položaj iranskih tvrdolinijaša.

XS
SM
MD
LG