Linkovi

Jasna poruka Iranu (24/2/05) - 2005-02-23


Predsjednik George Bush izjavio je da je nužno potrebno da Iran čuje što slobodni svijet govori o njegovim nastojanjima da nabavi nuklearno oružje.

"Iranci moraju znati da slobodni svijet surađuje da bi im uputio vrlo jasnu poruku: Ne razvijajte nuklearno oružje. Razlog zbog kojeg im upućujemo tu poruku jest činjenica da bi Iran naoružan nuklearnim oružjem predstavljao destabilizirajuću silu u svijetu," rekao je.

Predsjednik Bush je kazao da se raduje daljnjim razgovorima s europskim čelnicima o nuklearnim ambicijama Irana.

"Važno je da govorimo jednim glasom," izjavio je.

Britanija, Francuska i Njemačka trenutno pregovaraju s Iranom o njegovom nuklearnom programu. Europljani pokušavaju nagovoriti Iran da trajno obustavi sve aktivnosti na obogaćivanju urana u zamjenu za ekonomske inicijative. Obogaćeni uran je ključni element u proizvodnji nuklearnog oružja.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da Sjedinjene Države cijene europske napore da se Iran uvjeri da "odustane od svakog nastojanja da proizvede nuklearno oružje pod krinkom civilne proizvodnje i da se pridržava svojih međunarodnih obveza."

"Irancima se daje prilika da pokažu spremnost da ispune svoje obveze. Mislim da je naša poruka jasna. Iranci trebaju čuti tu poruku. Svakako ih uvijek možemo podsjetiti da postoje i drugi koraci koje međunarodna zajednica može poduzeti, ukoliko ne budu spremni ispuniti svoje obveze.

Državna tajnica Rice izjavila je da je moguće predavanje tog pitanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uz mogućnost uvođenja sankcija, ukoliko Iran ne ispuni svoje obveze. Iranska vlada mora shvatiti, rekla je gospođa Rice, "da pregovori s Europljanima neće biti samo sporedna stvar koja će im omogućiti da nastave sa svojim aktivnostima." "To ćemo zaustaviti," rekla je gospođa Rice.

XS
SM
MD
LG