Linkovi

WP: SAD nadlijeće Iran bespilotnim letjelicama (13/2/05) - 2005-02-13


”Bushova administracija nadlijeće Iran bespilotnim špijunskim letjelicama već gotovo godinu dana u potrazi za dokazima iranskog nuklearnog programa te kako bi otkrila slabosti u sustavu iranske protuzračne obrane”, piše "Washington Post" pozivajući se na tri američka dužnosnika koji su detaljno upoznati s pojedinostima tajne misije. Bespilotne letjelice ulaze u iranski zračni prostor iz Iraka, a koriste radare, video snimke, fotografije i zračne filtere kako bi prikupili tragove nuklearnih aktivnosti i informacije koje se ne mogu dobiti satelitima.

Zračna špijunaža, nastavlja "Post", standardni je dio vojnih priprema za eventualni zračni udar, a može se koristititi i kao sredstvo zastrašivanja. Iranska vlada je službeno protestirala kroz švicarske kanale budući da Teheran i Washington nemaju diplomatske odnose. Američka strana odgovorila je odbacivanjem iranskih optužbi. Washington Post piše da su američke bespilotne letjelice prvi uočili iranski civili što je krajem prosinca dovelo do prave pomame iranskih medija koji su spekulirali tvrdnjama da su zemlju posjetili neidentificirani leteći objekti.

Vijest o pojavi novog, agresivnijeg soja virusa HIV-a, koji uzrokuje AIDS, naišla je na strah i skepsu u zajednicama pogođenima tom opakom bolešću i među profesionalcima koji se bore protiv nje. Međutim, kako izvještava "New York Times", malo tko je iznenađen takvom viješću s obzirom na to da je svijest o opasnosti od AIDS-a posljednjih godina jenjala. Njujorški ured za zdravstvo ustvrdio je da više od polovine građana koji su imali više seksualnih partnera nije bilo testirano na HIV u proteklih 18 mjeseci. U istoj anketi 40 posto njih je izjavilo da nije koristilo prezervativ prilikom posljednjeg spolnog odnosa. Stručnjaci su zbog svega toga već neko vrijeme upozoravali na mogućnost ponovnog širenja AIDS-a, piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG