Linkovi

Neuspjeli summit odrazio duboke podjele u EU


"New York Times" piše o "udarcu Europi" nakon neuspjeha najnovijeg summita Europske unije u Bruxellesu. Europski celnici otišli su kuci posramljeni i bijesni, jer su domaca politika i nacionalni interesi porazili ideale žrtvovanja i solidarnosti – piše njujorški dnevnik. Bitke oko proracuna i odbacivanje europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj je, ocjenjuje "Times", pobili su sve pretenzije o organizaciji sa zajednickom vizijom.

Najneugodniji trenutak summita bio je kada je deset novih clanica ponudilo da ce odustati od dijela pomoci od Unije kako bi spasile europski proracun. Neuspjeh summita pokazao je – piše "Times" – duboka razilaženja oko dvije suprotstavljene vizije Europe. Britanija želi Europu s manje prepreka trgovini i zapošljavanju, kako bi bila konkurentniji novim ekonomskim silama poput Indije i Kine. No, Francuzi odbacuju tzv. "anglo-saksonski model", te žele zaštititi svoj "socijalni model" koji nudi gradanima ekonomsku sigurnost. Medutim, britanski premijer Blair, cija zemlja sljedeci mjesec preuzima predsjedanje Europskom unijom, vec je najavio da ce iskoristiti tu priliku za promicanje reformi za koje se zauzima Britanija - piše "New York Times".

"Washington Post" na naslovnici piše o paradoksu doba prijenosnih naprava – elektronske naprave koje nas oslobadaju od vezanosti uz neko mjesto, još su uvijek vezane na elektricne uticnice. Iako svake godine baterije za razne elektronske naprave – od mobitela do laptopa – postaju sve dugovjecnije, ipak ne uspijevaju održati tempo s sa sve vecim ocekivanjima potrošaca. Ovaj mjesec tisuce kupaca riješile su vansudskom nagodbom spor s Appleom, cije prve verzije iPoda nisu imale dovoljno dobre baterije. Kompanije poput Intela i Motorole pocele su u zadnje vrijeme ulagati više u razvijanje boljih baterija. Znanstvenici se nadaju da ce, zahvaljujuci takvim istraživanjima, do 2008. na tržište moci izbaciti laptop koji ce moci raditi 8 sati bez prikljucivanja na struju.

Iz najtiražnijeg americkog dnevnik "USA Today" danas vijest da je zaljubljenost Amerikanaca u terenska vozila i kamione inspirirala auto dizajnere da na tržište pocnu izbacivati i divovske limuzine. Najbolji primjer za to je divovski H2 - produženi Humvee, odnosno koji je duži od 10 metara i može ponijeti oko dvadeset putnika. Terenske limuzine, kažu prodavaci automobila, izuzetno su popularne – vidi ih se na najrazlicitijim mjestima - od Hollywooda do srednjoškolskih proslava mature. I cijena im je impresivna – oko 115 tisuca dolara, odnosno, gotovo dva puta više od obicnih limuzina, ali se zato ne mogu pohvaliti štedljivošcu kada se radi o gorivu – za cetiri prevaljena kilometra treba im barem litra benzina.

XS
SM
MD
LG