Linkovi

Rehn: Hrvatskoj vrata otvorena; ostaje 'kriterij Haaga'


Hrvatskoj su vrata za pregovore otvorena, a proći će kroz njih tek kada u potpunosti zadovolji kriterij Haaga - izjavio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Hrvatskoj su vrata otvorena. "Europska je unija spremna za pristupne pregovore čim Hrvatska zadovolji kriterije. Zato, ohrabrujem Hrvatsku da nadogradi postojeće napore kako bi dostigla odlučujući napredak kojim bi pokazala potpunu suradnju s hašakim Tribunalom" - oglasio se povjerenik za proširenje Olli Rehn, nakon što je i europska Komisija upoznata sa sadržajem izvještaja tribunalove glavne tužiteljice.

Dakle, i za euro-vladu suradnja Zagreba s Haagom nije potpuna. "Žalim radi ovoga" - kazao je povjerenik. "Razumijem i da hrvatskim vlastima treba više vremena kako bi postigle da su demokratske strukture u punoj kontroli i da se čitava državna uprava ponaša u skladu sa zakonima i međunarodnim obavezama".

Rehn smatra da će akcijski plan hrvatske Vlade - provede li se u cijelosti - voditi pozitivnom rezultatu. Povjerenik nije propustio povezati slučaj Hrvatske sa strahovima da će problemi oko ustavnog sporazuma Unije usporiti proširenje. Osim isticanja da je budućnost Hrvatske u EU i da pregovori mogu početi u trenutku kada suradnja dostigne zadovoljavajuću razinu – što znači i da postreferendumske teškoće nisu razlog otezanja – povjerenik se dotakao strahova građana Unije vezanih uz nastavak procesa proširenja.

Riječ je, naravno, o Turskoj koja je bila razlogom da čak 40 posto Nizozemaca i 14 posto Francuza zaokruže 'ne' na referendumu o ustavnom sporazumu.

Stoga je Rehn kandidatima i budućim kandidatima zdravorazumski savjetovao neka rade na zadovoljavanju kriterija.

Ovog trenutka inače nije poznato hoće li se ad hoc skupina za Hrvatsku sastati na marginama ministarskog skupa u ponedjeljak. Luxembourško Predsjedništvo odlučuje o tome - odluke još nema, niti su službeno potvrđeni zahtjevi da se sastanak održi obzirom da novih pomaka nema.

Predsjedavajuća će se zemlja posebno konzultirati na ovu temu, a naznake vele da neće biti otvaranja pregovora bez neke dramatične promjene u odnosu na tužiteljičin izvještaj te da će Vijeće odaslati Zagrebu signal ohrabrenja konstatacijom da je 'na pravome putu' i pozivom da nastavi provedbom akcijskog plana.

Najvažnija je ipak decidirana Rehnova izjava da je Unija spremna otpočeti pregovore čim Hrvatska zadovolji poznate kriterije.

XS
SM
MD
LG