Linkovi

Proširenje - tek nakon 'razdoblja konsolidacije'?


Predsjednik Sabora RH Vladimir Šeks sastao se danas u Stuttgartu s Peterom Straubom, predsjednikom parlamenta pokrajine Baden-Wuerttenberg i predsjednikom Odbora regija EU-a u Bruxellesu. Peter Straub je Šeksu kazao da se trenutno ne moze procijeniti kako ce se razvijati situacija s prosirenjem Unije koju je potreslo francusko i nizozemsko odbacivanje ustava.

Predsjednik Odbora regija EU Peter Straub situaciju u Uniji ocijenio je vrlo teskom a daljnje prosirenje na nove clanice upitnim nakon sto su Francuska i Nizozemska referendumom odbile ustav a Velika Britanija, koja uskoro
preuzima predsjedanje Unijom, odgodila referendum.

"Za sada je tesko prognozirati kako ce se situacija dalje razvijati" - kazao je Straub Šeksu. Dodao je da ce odbor regija Unije, koji ima samo savjetodavnu ulogu, u sedmom mjesecu usvojiti i Ministarskom vijecu iznijeti izrazito pozitivan nacrt prijedloga o prioritetima i uvjetima partnerstva s Hrvatskom.

Predsjednik Sabora Šeks kazao je 50 posto gradjana Hrvatske i dalje podrzava ulazak u EU ali da bi moguca daljnja odgoda pocetka pregovora mogla dovesti do porasta euroskeptika i daljnjeg pada popularnosti EU. Straub je odgovorio da je prosirenje upitno jer se clanice EU boje da bi ulazak novih drzava, pogotovo velikih kao sto je Turska, moglo dodatno produbiti ekonomske krize u njihovim zemljama.

Za socijaldemokrate kancelara Gerharda Schroedera prosirivanje EU na nove clanice je nemoguce ukoliko se ne implementira unijih ustav.

Predsjednik socijalista u Europskom parlamentu Nijemac Martin Shulz kazao je da francusko i nizozemsko odbacivanje ustava poraz koji mora ima ozbiljne posljedice na sve politicke aspekte ukljucujuci i prosirenje. “Primanje Turske, Hrvatske i Makedonije nije moguce na osnovi postojecih europskih sporazuma,” rekao je Schultz za “Suddeutsche Zeitung”. Dodao je da ce Unija, propadne li ustav, primjenjivati sporazum iz Nice ali da taj sporazum nije dovoljan za nastavak prosirenja.

Njemacki socijaldemokrat i bivsi predsjednik parlamenta Klaus Hansch kazao
je za iste novine da je potencijalno clanstvo Turske odigralo znacajnu ulogu
u odbacivanju ustava u Francuskoj i Nizozemskoj. Hansch smatra da Europi
treba period konsolidacije koji, procnjenjuje, ne bi trebao trajati duze od
pet godina. Protiv prosirenja na Bugarsku i Rumunjsku koje bi u Uniju
trebale uci 2007, Tursku koja trazi clanstvo i Hrvatsku koja ocekuje datum
pocetka pregovora izjasnio je i predsjednik Odbora za europske poslove
donjeg doma njemackog parlamenta Matthias Wissman.

“Punopravno clanstvo novih kandidata duze vrijeme ne dolazi u obzir,” rekao je za Welt am Sonntag dodajuci da EU sada treba novu arhitekturu s drzavama eurozone u centru.

XS
SM
MD
LG