Linkovi

Proračunski 'rabat' - uzrok najnovijem sporu između Londona i Pariza


Njemački kancelar Gerhard Schroeder se u govoru u parlamentu založio za nastavak ratifikacije europskog ustava, a Britaniju je pozvao na kompromis u vezi s srednjeročnim proračunom Unije. Kancelar je rekao da ne postoji opravdanje za britanski stav prema kojem bi Bruxelles trebao Londonu vratiti preplaćeni iznos novca koji je bio deponiran za budžet Unije.

No, London je ovo pitanje povezao s pregovorima o budućnosti europskih subvencija za poljoprivrednike, od kojih najviše koristi ima Francuska.

Razlike oko proračuna Unije koje postoje između Britanije s jedne strane, i Francuske i Njemačke s druge, temelj imaju u ustupcima koje je Unija prije više od dvadeset godina učinila tadašnjoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher.

Premijerka je tvrdila da London u zajednički proračun tadašnje Europske ekonomske zajednice daje više novca nego što ga prima na ime rashoda.

Nakon intenzivnih pregovora Unija je pristala da svake godine izračuna koliko je Britanija 'preplatila' u proračun te da dvije trećine te svote vrati.

Sada ta svota prelazi više od pet milijardi dolara, te je postala dio opće debate o prioritetima Europske unije, koja se tiče i izdašnih subvencija poljoprivrednicima, od kojih najveće koristi ima Francuska. Pariz se protivi smanjenju subvencija, za što se zalaže London

XS
SM
MD
LG