Linkovi

Američka vojska osudila neovlašteno objavljivanje fotografija Saddama Husseina u zatvorskoj ćeliji


Američka vojska osudila je neovlašteno objavljivanje fotografija Saddama Husseina u njegovoj zatvorskoj ćeliji u Iraku. Neke fotografije prikazuju bivšeg iračkog diktatora u donjem rublju, a objavljene su na naslovnicama današnjih izdanja New York Posta i londonskog Suna. Jedan tabloid piše kako je fotografije osigurala američka vojska, navodno nadajući se da bi ponižavajuće fotografije bivšeg iračkog čelnika mogle obeshrabriti pobunjenike koji se bore protiv nove demokratske vlade u toj zemlji.

Međutim, američki glasnogovornik u Iraku je priopćio da neovlašteno objavljivanje ovih fotografija izravno krši vojne propise a – citiramo – "možda i Ženevsku konvenciju o humanom postupanju s pritvorenicima". Američki dužnosnici su priopćili da je u tijeku istraga koja bi trebala utvrditi tko je snimio fotografije i potom ih dao medijima.

O ovom slučaju danas je na novinarska pitanja u Bijeloj kući odgovarao i predsjednik Bush, koji je rekao kako ne vjeruje da će objavljene fotografije Saddama Husseina dodatno potaknuti protu-američko raspoloženje u Iraku. Američki predsjednik je izjavio da neka fotografija ne inspirira ubojice. Po njemu, pobunjenicu su motivirani vizijom svijeta koja je – citiramo – "nazadna i barbarska" i željom da ograniče slobodu u Iraku.

Očekuje se da će sudski postupak protiv Saddama Husseina početi kasnije ove godine. Optužnica ga tereti za genocid, mučenje i zločine protiv čovječnosti za što bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna.

XS
SM
MD
LG