Linkovi

Senatski odbor: Saddam Hussein podmićivao ruske političare kroz program "Nafta za hranu"


Odbor američkog Senata koji vodi istragu o korupciji u iračkom programu "Nafta za hranu" objavio je izvještaj, u kojem se tvrdi da su ruski političari primili milijune barela iračke nafte u zamjenu za njihovu podršku za režim Saddama Husseina. Više u izvještaju Debore Tate.

Trajni senatski pododbor za istrage priopćio je da je pronašao dokaze da su ruski političari profitirali od prijevara bivšeg režima Saddama Husseina. Program Ujedinjenih naroda "Nafta za hranu", čije je provođenje počelo krajem 1996, a završilo 2003, trebao je ublažiti posljedice sankcija protiv Iraka, dozvoljavajući Bagdadu da prodaje naftu kako bi mogao kupiti humanitarne zalihe. Međutim, senatski panel pronašao je dokaze koji potkrijepljuju navode da je iračka vlada koristila program "Nafta za hranu" da bi kupovala politički utjecaj na međunarodnoj sceni. Panel je zaključio da je irački režim preusmjerio veliki udio nafte za izvoz članicama Vijeća sigurnosti, za koje se smatralo da podržavaju želju Iraka da se sankcije ukinu.

Na vrhu liste našla se Rusija. Prema izvještaju, razni pojedinci i neke ruske političke stranke dobili su do 30 posto nafte izdvojene za izvoz u tijeku provođenja programa "Nafta za hranu". U izvještaju se također kaže da je posebno velike količine nafte dobila Stranka jedinstva, danas poznata kao "Ujedinjena Rusija", koja je povezana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kao primatelji iračke nafte navode se i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, ruska Komunistička partija i liberalni demokrati ultranacionalista Vladimira Žirinovskog. U izvještaju senatskog odbora navode se slučajevi u kojima je Rusija u Vijeću sigurnosti zauzimala stavove koji su išli na ruku Saddamovom režimu. Senatski Odbor također navodi da je Saddam rekao svojim suradnicima da pokažu zahvalnost Rusima zbog njihove podrške u Vijeću sigurnosti.

Iako su vlasnici alokacija zaradili milijune dolara, senatski Odbor potvrdio je da je Saddam također zaradio naplaćujući dodatne pristojbe za alokacije. Republikanski senator Norm Coleman predsjedatelj Odbora, kazao je: "Saddam Hussein je uspio kroz taj program pokrasti milijarde dolara."

Izvještaj je objavljen dan nakon što je senat objavio drugi dokument uj kojem navodi dokaze da su britanski zakonodavac George Galloway i bivšđi francuski ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua sudjelovali u prijevarama u programu "Nafta za hranu", što su oni zanijekali.

U Ujedinjenim narodima, glavni tajnik Kofi Annan izjavio je da ne vjeruje da će navodi izneseni u senatskoj istrazi ugroziti napore da se svjetska organizacija reformira. "Mislim da su zemlje-članice, koje znaju kako je program "Nafta za hranu" organiziran i kako je bio vođen, znatno manje uznemirene i nadam se da će se usredotočiti na posao koji je pred nama i ojačati svjetsku organizaciju. Odlučan sam krenuti naprijed i pozivam sve zemlje-članice da se usredotoče na reforme," rekao je Annan.

Senatski Odbor jedan je od nekoliko kongresnih tijela koja istražuju navode o korupciji u programu "Nafta za hranu".

XS
SM
MD
LG