Linkovi

Prva obljetnica hvatanja Saddama Husseina (13/12/04) - 2004-12-13


Na današnji dan prije točno godinu dana, američke snage u Iraku uhvatile su Saddama Husseina. Bivši irački diktator skrivao se u rupi u zemlji, nedaleko od mjesta u kojem je rođen.

Svijet je doznao za hvatanje Saddama Husseina, od američkog administratora u Iraku Paula Bremera, koji je na tiskovnoj konferenciji u Bagdadu najavio: "Dame i gospodo, imamo ga!". Arapski i irački novinari počeli su glasno odobravati, a malo kasnije Iračani su počeli slaviti na ulicama. 66-godišnji bivši diktator pronađen je u rupi oko 15 kilometara južno od njegovog rodnog mjesta Tikrita. Uhvaćen je zahvaljujući dojavi svojih bivših tjelohranitelja i članova obitelji svojih suradnika. Uz sebe je imao 750 tisuća dolara u gotovini, dvije strojnice i pištolj. Dugokos i pokriven dugom sijedom bradom, izgledao je zbunjen i vrlo umoran. Nekoliko sati kasnije, objavljen je video-snimak, na kojem mu američki vojni liječnici pregledavaju zube.

Malo je tko u Iraku očekivao da će ikada vidjeti takav prizor. Evo što o tome kaže generalni direktor iračke radio postaje Dijla Karim Yousef: "Mnogim je Iračanima bilo žao vidjeti kako je Saddam uhvaćen." Saddam je, dodaje, ipak bio na vlasti 35 godina i mnogi su ga smatrali hrabrim i snažnim. Slike raščupanog i zbunjenog Saddama naljutile su neke Iračane, koji su te snimke doživjeli kao pokušaj da ga se ponizi. Ipak, profesor političke znanosti na sveučilištu Bagdada Abdel Jabbar Abdullah vjeruje da je snimak Saddama u zatočeništvu objavljen kako bi se javnosti uputila poruka.

"Namjerno su nam pokazali te slike da bi ne samo iračkom narodu, već svim Arapima uputili poruku da će tako završiti svi njihovi vođe, ako ne budu surađivali s američkom strategijom u regiji," kaže Abdullah.

Dužnosnici Pentagona kažu da je Saddamove snimke trebalo objaviti kako bi se iračkom narodu dokazalo da je bivši diktator doista uhvaćen. Danas Saddam sjedi u zatvoru u području Bagdada. Vjeruje se da će tijekom ove godine biti izveden pred irački tribunal za ratne zločine. Irački dužnosnici, koji su ga vidjeli, kažu da se nema grižnju savjesti zbog svojih postupaka prema iračkom narodu. No, potencijalni budući kandidat za premijera Nadim al-Jabbri kaže da eventualna Saddamova isprika nije uopće važna.

"Saddam je završio kako je završio, jer ga je Bog kaznio, baš kao što je Saddam kažnjavao irački narod", kaže al-Jabbri.

XS
SM
MD
LG