Linkovi

Pravda za Saddama Husseina (20/6/04) - 2004-06-19


Hvatanje bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina u prosincu prošle godine bilo je od ključne važnosti za zaživljavanje slobodnog Iraka. Hvatanja Saddama Husseina označilo je kraj puta ne samo za njega, već i za sve one koji su zlostavljali i ubijali u njegovo ime.

Time je okončano jedno mračno i bolno razdoblje u povijesti Iraka. Sada će Saddam Hussein odgovarati za zločine koje je počinio nad iračkim narodom i susjedima Iraka. U Iraku još uvijek ima preostalih elemenata stranke Baath i strahi terorista. I oni će biti izvedeni pred lice pravde.

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da će, kada dođe pravi trenutak, Saddam Hussein biti predan iračkoj prijelaznoj vladi kako bi mu se sudilo.

"Radimo na uspostavljanju odgovarajuće sigurnosti. Doista ne želimo, a to ne želi niti iračka prijelazna vlada, da zbog loše sigurnosne situacije, Saddam nkako izbjegne suđenje za užasna ubojstva i mučenje kojima je izvrgnuo irački narod," rekao je.

Irački prijelazni predsjednik Ghazi al-Yawar, izjavio je da Iračani moraju "osigurati da se suđenje doista održi i da Saddam Hussein dobije pravednu priliku da se brani".

Glasnogovornik koalicijske prijelazne uprave Dan Senor kazao je da je prioritet koalicije "što prije predati Sadama Husseina u ruke Iračana".

"Očekujemo da ćemo to moći učiniti nakon 30. lipnja. Od toga polazimo u našim razgovorima s prijelaznom vladom, kako je to nedavno spomenuo i premijer Iyad Allawi. Riješit ćemo i pitanje pravog trenutka za predaju nakon 30. lipnja, kada na vlasti bude suverena vlada i kada posebni irački tribunal bude spreman primiti Saddama Husseina," kazao je gospodin Senor.

Kada se to dogodi, Saddam Hussein će odgovarati pred pravdom, koju je uskraćivao drugima. Vladavina zakona će pobijediti.

XS
SM
MD
LG