Linkovi

Suđenje Saddamu - poruka arapskom svijetu - 2004-11-25


Dok se približavaju prvi demokratski izbori u Iraku, s nestrpljenjem se čeka još jedna iračka prekretnica – suđenje Saddamu Husseinu. Neki međunarodni i pravni stručnjaci kažu da bi taj proces mogao potrajati duže nego što bi se to Iračanima moglo svidjeti, a glavna prepreka je – aktualna pobuna.

Saddam Hussein optužen je za teške zločine, uključujući etničko čišćenje, ubojstva političkih protivnika i napad na Kuvajt. Pravni stručnjaci još uvijek skupljaju dokaze o bivšem diktatoru, koji je, kako mnogi vjeruju, odgovoran za smrt i do 300 tisuća ljudi u 24 godine svoje vladavine.

Tom Parker, bivši čelnik Odjela za istraživanje zločina protiv čovječnosti pri koalicijskoj prijelaznoj upravi, kaže da su osnivači posebnog tribunala za Saddama Husseina pokušali angažirati niz stručnjaka, uključujući predstavnike svih skupina koje su bile Saddamove žrtve: "Željeli smo izabrati ljude koji bi predstavljali najširi geografski i vremenski presjek Saddamovih zločina. U nekim slučajevima, vratili smo se i do 30 godina u prošlost. Posebno smo obratili pažnju na masakr Kurda bojnim otrovima u Halabji, na gušenje šijitske intifade 1991, na napad na Kuvajt i drugo."

Saddamu će suditi neovisni irački tribunal, sastavljen od više desetaka iračkih sudaca. Bude li proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na smrt. Gary Bass, stručnjak za ratne zločine sa sveučilišta Princeton, upozorava da bi Husseinovo suđenje moglo predstavljati priliku za liječenje rana žrtava, te da bi moglo otvoriti oči Saddamovim bivšim pristašama i sunitskim Arapima. No, kako dodaje, treba očekivati da će mnogi od njih, tijekom suđenja, početi tvrditi da ranije nisu imali pojma za Saddamove zločine i da tek sad uviđaju istinu. Sunitska manjina vladala je Irakom od njegovog osnutka 1920, a od pada Saddama, koji je i sam sunit, strahuje da će u novom Iraku biti marginalizirana.

Američke i iračke vlasti vjeruju da su za pobunu odgovorni upravo sljedbenici Saddama Husseina iz Iraka i inozemstva. Mark Danner, novinar časopisa New Yorker i profesor ljudskih prava i novinarstva, kaže da pobuna i dalje ostaje najveća prepreka uspostavljanju stabilnosti, te da to neće promijeniti niti izbori, niti suđenje: "Ne vjerujem da će pobuna splasnuti. Naivno je vjerovati da će sve krenuti kako treba, da će se pobuna smiriti i da će se održati suđenje Saddamu. To se neće dogoditi tako."

Noah Feldman, bivši savjetnik Prijelazne koalicijske uprave u Iraku, podsjeća da će suđenje Saddamu vidjeti i Arapi koji žive u diktaturama u susjednim zemljama: "Kako budu predstavljani dokazi, tako će svaki segment društva reagirati drugačije. No, gotovo svi će prepoznati Saddamove zločine kao nešto što se događa i u njihovoj zemlji i pitat će se – zašto se ne sudi i našim čelnicima. Neki će, naravno vjerovati, da Sjedinjene Države interveniraju samo s vremena na vrijeme, kada im je to u interesu, pa da zato nemaju namjeru srušiti i njihovu vladu."

Noah Feldman također upozorava da bi suđenje, ako potraje mjesecima, moglo izazvati i jačanje negativnih osjećaja prema Sjedinjenim Državama u regiji.

XS
SM
MD
LG