Linkovi

Saddam Hussein pred iračkim sudom (1/7/04) - 2004-07-01


Saddam Hussein i 11 drugih visokih dužnosnika njegova režima danas se pojavilo pred iračkim sudom čime su protiv njih podignute optužnice.

Preliminarna optužnica protiv Saddama Husseina ima sedam točaka, koje se odnose na ubojstva niza političkih protivnika, napad kemijskim oružjem na kurdsko stanovništvo u Halabju 1988., invaziju Kuvajta, te na krvavo gušenje kurdskog te šiitskog ustanka, nakon rata u Zaljevu.

Novinari koji su bili u sudnic kažu da se bivši diktator ponašao prkosno, nije želio potpisati dokument u kojem se navodi sadržaj optužnice, nastojao je opravdati napad na Kuvajt. Saddam Hussein je suđenje nazvao "teatrom", a "pravim kriminalcem" nazvao je američkog predsjednika Georgea Busha.

Suđenje se održava uz vrlo jake mjere sigurnosti, na za sada nepoznatoj lokaciji.

OOptužnica protiv Saddama Husseina uključuje genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene za vrijeme brutalnog gušenja kurdskih pobuna, kaznena djela počinjena za vrijeme iračko-iranskog rata, od 1980. do 1988., i invaziju Kuvajta 1990. godine.

Prijelazna iračka vlada preuzela je jučer pravnu nadležnost nad optuženicima, te izmijenila njihov status od ratnih zarobljenika u optuženike za počinjena kaznena djela. Međutim, američka vojska će i dalje fizički voditi brigu o optuženicima. Irački predsjednik Ghazi al-Yawar je izjavio da njegova vlada namjerava u bliskoj budućnosti ponovno uvesti smrtnu kaznu za određene vrste zločina.

Pristaše međunarodnog prava izražavaju zabrinutost da iračko pravosuđe nije spremno za suđenje Saddamu Husseinu. Joe Stork direktor je Odjela za Srednji istok pri Human Rights Watchu u Washingtonu. "Vjerujem da u Iraku postoje temelji dobrog pravosudnog sustava no taj sustav godinama nije bio operativan. Događale su se čistke sudaca te su se pojavila pitanja kvalificiranosti. Zbog rata i sankcija iračko pravosuđe je bilo odsječeno od međunarodnih pravnih tijekova. Dakle, postoji dobra baza, ali i razlozi za bojazan oko pitanje je li ovakvo iračko pravosuđe u stanju voditi složen slučaj kao što je suđenje Saddamu Husseinu".

Michael Scharf bio je direktno uključen u ponovno oživljavanje iračkog pravosuđa. Taj profesor prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta Case Western vodio je program obrazovanja oko 500 novih iračkih sudaca. Pitamo ga što bi se moglo postići suđenjem Saddamu Husseinu. "U idealnom svijetu suđenje bi pokazalo da je Saddam Hussein doista odgovoran za zločine protiv vlastitog naroda te naroda Irana i Kuvajta. Pokazalo bi, također, da su njegovi sljedbenici, naročito oni na nižim razinama vlasti, najčešće bili prisiljavani na zločine pod brutalnim sustavom. Premda im narod Iraka neće oprostiti za počinjene zločine, bit će u prilici razumjeti ih a to će pridonijeti pomirenju. To će pomoći Kurdima na sjeveru, i šiitima na jugu, da ostanu u ujedinjenom Iraku".

Profesor Scharf dodaje da će pravedno suđenje Saddamu Husseinu pokazati Iračanima da će novi pravosudni sustav biti drugačiji od staroga. To će im, kaže on, pomoći da lakše nastave sa svojim životima.

XS
SM
MD
LG