Linkovi

Washington zabrinut zbog razvoja situacije u Iraku


“New York Times” piše da je Bushova administracija zabrinuta politickim zastojem u Iraku i intenziviranjem napada pobunjenika posljednjih nekoliko dana pocela vršiti pritisak na iracke politicare da riješe prijepor oko formiranja nove vlade. Americki pritisak predstavlja zaokret u americkoj politici koja se nije htjela miješati u unutarnjo-politicka pitanja Iraka.

“Times” navodi da državna tajnica Condoleezza Rice i dopredsjednik Dick Cheney osobno nagovaraju kurdske i šiitske politicare da iskažu jedinstvo. Rice je u petak telefonski razgovarala s novi predsjednikom Jalalom Talabanijem te ga pozvala da se formiranje vlade okonca što je moguce prije. Neimenovani americki dužnosnik istaknuo je da Rice nije rekla irackom predsjedniku kako da formira vladu, vec samo da bi taj proces trebalo dovršiti.

“Washington Post” analizira pak situaciju unutar Demokratske stranke, narocito u Kongresu. Naime, kako piše washingtonski dnevnik, ocekivali su da ce demokrati zapoceti zasjedanje novog saziva Kongresa pokunjenih glava, demokralizirani porazima na izborima u studenome i spremni na sporazume s republikancima. Medutim, pokazuje se da su demokrati preokrenuli uvriježenu mudrost naglavacke.

Najprije su, podsjeca "Post", potkopali plan predsjednika Busha o djelomicnoj privatizaciji državnog mirovinskog sustava te su ostali ustrajni u protivljenju predsjednikovim kandidatima za suce saveznih sudova koje oni smatraju nekvalificiranima. U posljednjem izrazu stranackog jedinstva i ustrajnosti, demokrati su uspjeli odgoditi, možda i potkopati, nominaciju Johna Boltona za novog americkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima. Analiticari washingtonskih zbivanja kažu da su demokrati preboljeli izbore iz studenoga tako što su uvidjeli da su doživjeli poraz, a ne poniženje. Nakon podužeg perioda preispitivanja odlucili su uzvratiti udarac, kaže politolog Ross Baker sa sveucilišta Rutgers. Republikanski senator iz Južne Dakote John Thune kaže da su republikanci pomalo iznenadeni cvrstim stavom demokrata, ali vjeruje da su se ipak preracunali i da je njihova strategija opasna, stoji u “Washington Postu”.

XS
SM
MD
LG