Linkovi

Pentagon: Pobuna u Iraku jaka kao prije godinu dana


Visoki dužnosnici Pentagona ocjenjuju da je pobuna u Iraku jaka kao što je bila i prije godinu dana, unatoč nastojanjima koalicijskih i iračkih snaga da pobunu uguše. Pentagon je također objavio da obavještajni analitičari sada povezuju vođu pobunjenika Abu Musaba al-Zarqawija s al-Qaidom.

Načelnik združenog stožera američke vojske, general Richard Myers, izjavio je da je pobuna u Iraku podjednako snažna kao i prije godinu dana. Na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu, rekao je da je prosječni dnevni broj napada prilično konzistentan – odnosno, da ponekad raste ili pada, ali da uglavnom ne pada ispod 50 napada dnevno.

General Myers priznaje da je u proteklih tjedan dana došlo do povećanja napada, ali kaže da je prerano reći je li to znakovita promjena. "Mislim da im se sposobnost za napade gotovo uopće ne mijenja. Trenutno su tamo gdje su bili i prije godinu dana. Mislim, još uvijek mogu znatno intenzivirati napade. Je li ovo što se sada događa takvo intenziviranje – ne mogu reći," izjavio je.

General Myers dodao je da su pobunjenici promijenili svoju taktiku i da sada više napadaju iračke civile. To će, kako vjeruju general Myers i ministar obrane Rumsfeld, navesti više Iračana da se okrenu protiv pobune i da pomognu koalicijskim snagama u prikupljanju podataka o pobunjenicima. Ministar Rumsfeld sugerirao je da je pobuna danas možda slabija nego prije godinu dana, ali da se broj napada ne mijenja, jer su američke snage više usredotočene na obučavanje iračkih snaga, a manje na operacije protiv pobunjenika.

General Myers i ministar Rumsfeld kažu da borba protiv pobunjenika ne obuhvaća samo vojne akcije. Prema njihovim riječima, pobunjenici će biti poraženi kada više Iračana stekne povjerenje u novu iračku vladu i kada se poboljša ekonomska situacija u zemlji.

No, ministar Rumsfeld također je naznačio da neće biti lako poraziti pobunjenike. U odgovoru na izravno pitanje, nije želio reći da koalicija "pobjeđuje" u Iraku, te je dodao da obavještajni stručnjaci sada vjeruju da je najtraženiji vođa pobunjenika Abu Musab al-Zarqawi povezan s al-Qaidom Osame bin Ladena.

"Nema sumnje da al-Zarqawi sada pripada al-Qaidi. O tome postoji dovoljno obavještajnih podataka. Zato naši obavještajni stručnjaci, kao i stručnjaci drugih vlada, vjeruju da su se al-Zarqawi i bin Laden povezali na razne načine, možda preko svojih sljedbenika, ili novcem, komunikacijama, ili pak zakletvom o vjernosti. Tko zna?," upitao se ministar obrane.

Ministar Rumsfeld je kazao da te veze možda uključuju i općenite upute koje iračkim pobunjenicima šalje al-Qaidino čelništvo. Prema njegovim riječima, al-Zarqawi je u bijegu i nalazi se pod velikim pritiskom. Dužnosnici su potvrdili da su američke snage umalo uhvatile al-Zarqawija u veljači, ali im je on ipak uspio pobjeći.

Na kraju tiskovne konferencije, general Myers je dao vlastiti odgovor na pitanje – da li koalicija u Iraku pobjeđuje. "Mislim da pobjeđujemo. Mislim da definitivno pobjeđujemo. Pobjeđujemo već neko vrijeme," ocijenio je.

General Myers je rekao da u više od pola od 50 do 60 pobunjeničkih napada dnevno obično ne bude ranjenih, niti bude počinjena materijalna šteta. Također je dodao da se irački politički proces, iako spor, kreće u pravom smjeru.

XS
SM
MD
LG