Linkovi

Druga godišnjica početka rata u Iraku


Danas je druga obljetnica pocetka rata u Iraku. Tim povodom, americki ministar obrane Donald Rumsfeld priznao je da su protekle dvije godine bile naporne, ali je dodao da ce napori na uspostavljanju demokracije u Iraku uspjeti, te da vec daju rezultata diljem Srednjeg istoka. Izvješcuje Al Pessin.

Na sastanku s djelatnicima Pentagona, ministar Rumsfeld zahvalio je vojnom i civilnom osoblju na njihovom doprinosu u ra tovima u Iraku i Afganistanu, te je posebno istaknuo žrtve onih koji su poginuli ili bili ranjeni.

"U protekle dvije godine, od Afganistana do Iraka i Ukrajine, a sada i do ulica Libanona, vidjeli smo veliki val ljudske povijesti koji se krece prema slobodi," kazao je Rumsfeld.

Ministar obrane dodao je da je rat u Iraku pogotovo pomogao u okoncanju tiranije, nasilja i ekstremizma na Srednjem istoku i njihovom zamjenjivanju "buducnošcu tolerancije".

"Jednog dana napisat ce se tocna povijest operacije Iracka sloboda. Prva poglavlja te povijesti ce govoriti o velikim teškocama. Bilo je teško i još je uvijek teško. No, zadnja poglavlja opisivat ce povijesna dostignuca – pad vodece teroristicke države i širenje slobode diljem te regije," izjavio je.

Rumsfeld je dodao da ce buducnost rata u Iraku ovisiti o sposobnosti novih irackih snaga da održavaju sigurnost, što ce, kako je kazao, omoguciti smanjenje americke vojne nazocnosti u Iraku. Ipak, nije kazao kada bi moglo doci do veceg povlacenja americkih snaga.

XS
SM
MD
LG