Linkovi

Rumsfeld: U Iraku još dosta posla


Najviši americki vojni dužnosnici kažu da se, dvije godine nakon invazije Iraka, napredak ostvaruje, no da je još uvijek preostalo mnogo posla.

Ministar obrane Donald Rumsfeld je u intervjuima na televiziji uglavnom govorio o Iraku u pozitivnom svjetlu. Izmedu ostaloga, naveo je niz postignuca, istaknuvši da je, dvije godine nakon invazije, 25 milijuna Iracana slobodno.

"U toj zemlji postoji ekonomska i politicka aktivnost. Nova nacionalna skupština nedavno je održala prvu sjednicu. Prije toga su uspješno održani nacionalni izbori," kazao je.

Na pitanje – jesu li tijekom invazije pocinjene greške i da li bi danas postupio drugacije – ministar je odgovorio: "Da smo uspjeli našu cetvrtu pješašku brigadu poslati u Irak sa sjevera, iz Turske, mislim da bi nam pobjeglo znatno manje pripadnika stranke Baath i bivših dužnosnika režima."

Ministar Rumsfeld je istaknuo da je broj americkih vojnika u Iraku u posljednje vrijeme nešto smanjen, iako ce vjerojatno ponovno porasti pred druge izbore sljedece godine. Nacelnik združenog stožera americke vojske, general Richard Myers izjavio je da ce povlacenje u vecoj mjeri zapoceti kada se iracka vlada bude u stanju sama braniti. General Myers je kazao da je do sada obuceno oko 142 tisuce pripadnika iracke vojske i policije, te da je cilj obuciti oko 200 tisuca vojnika i policajaca, što bi, kako je rekao, trebalo biti dovršeno za manje od šest mjeseci.

"Mislim da cemo 200 tisuca vojnika i policajaca obuciti ovog ljeta. Nakon toga iracka vlada može zakljuciti da im to nije dovoljno. Iracani mogu donijeti tu odluku kada budu imali izabranu vladu do kraja godine, kazao je general Myers.

U meduvremenu, u Iraku se nastavljaju pregovori o sastavu prijelazne vlade. Iracki ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari izjavio je da su strane blizu dogovoru.

XS
SM
MD
LG