Linkovi

Fried: 'Integracija Balkana u Europu - jedino po europskim kriterijima'


Predsjednik Bush nominirao je Daniela Frieda za novog pomoćnika državne tajnice za europska i euroazijska pitanja. Na saslušanju za potvrdu njegove nominacije ovaj tjedan izjavio je da je širenje demokracije u Europi ključni prioritet američke vanjske politike.

Daniel Fried izjavio je kako su Sjedinjene Države predane promicanju širenja razvoja i demokracije širom svijeta, dodajući da američka sloboda i sigurnost sve više ovisi o demokratskim slobodama u drugim zemljama. Gospodin Fried je sebe nazvao istinskim vjernikom u - citiramo – "transformacijsku moć slobode".

Rekao je kako je imao priliku vidjeti tu moć kao američki veleposlanik u Poljskoj tijekom devedesetih godina: "Sloboda je bila političko gorivo koje je pomoglo Poljacima i drugim srednje Europejcima da povedu svoje zemlje od autoritarizma do demokracije i povećanog prosperiteta u trenutcima kad su mnogi govorili da je to nemoguće."

Daniel Fried vjeruje da sloboda može uspjeti svagdje, priznajući da će u nekim slučajevima biti potrebne generacije da se uspostavi istinski demokratsko društvo. Dodao je da Sjedinjene Države trebaju iskazati skromnost i surađivati s drugim zemljama, konkretno američkim saveznicima u Europi, na promicanju demokracije. Da bi se shvatilo zajedničke transatlantske prioritete za postizanje sigurnosti putem širenja slobode, NATO savez treba ojačati isto kao i strateško partnerstvo Sjedinjenih Država i Europske unije – rekao je gospodin Fried.

Veleposlanik Fried je također naglasio potrebu da Sjedinjene Države nastave osnaživati svoje partnerstvo s Rusijom, dodajući da dvije zemlje imaju ogroman potencijal i kao prijatelji i kao partneri. Međutim, naglasio je da se sva američka partnerstva trebaju temeljiti na demokratskim vrijednostima, pa tako i s Rusijom.

Ovaj američki dužnosnik je priopćio da Sjedinjene Države podržavaju integraciju Balkana u Europsku uniju, međutim dodao je da balkanske zemlje moraju ispuniti i – citiramo – "europske kriterije": "Morat ćemo uskoro pronaći rješenje kako bi se uspostavila dugotrajna stabilnost i sloboda na 'zapadnom Balkanu', uključujući i ponudu za europsku budućnost svim zemljama i narodima te regije.

Veleposlanik Fried je izjavio da bi članstvo Turske u Europskoj uniji predstavljalo – citiramo - "nevjerojatnu snagu za dobro u svijetu, dobro za Europsku uniju, dobro za Tursku". Napomenuo je da bi sekularna muslimanska Turska kao članica EU mogla igrati vodeću ulogu u promicanju demokracije na Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG