Linkovi

Kongresmen Lantos: Hrvatska ide putem demokracije


Demokratizacija zemalja jugoistočne Europe odvija se uspješno, ali ne bi trebalo očekivati da će rezultati biti ostvareni preko noći – ocjenjuje kongresmen iz Californije, demokrat Tom Lantos. Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Glasu Amerike, kongresmen Lantos je pohvalio i uspjehe do sada postignute u Hrvatskoj.

Kongresmen Tom Lantos jedan je od utemeljitelja Hrvatsko-američkog kluba na Capitol Hillu. Bio je i među prvim američkim zastupnicima koji su tražili da Sjedinjene Države priznaju nezavisnost Hrvatske. Podsjećajući ga na te činjenice, upitali smo ga – kako sada, četrnaest godina kasnije, ocjenjuje postignuti napredak ka demokraciji u Hrvatskoj.

“Nerealno je očekivati da je u Hrvatskoj za četrnaest godina mogla biti stvorena potpuna, Jeffersonianska demokracija. Hrvatska - kao i sve druge nove demokracije - ima svoje probleme odrastanja i te bolove osjeća i u trenutku dok mi razgovaramo,” rekao je kongresmen iz Kalifornije.

"Jedna od najimpresivnijih stvari na Balkanu jest da se većina zemalja tog područja kreće – istina, različitom brzinom – ka demokratskim oblicima vlasti," rekao je kongresmen Lantos podsjećajući da je i sam podrijetlom iz zemlje koja graniči s tim područjem – iz Mađarske.

"“Uopće ne sumnjam da će – imajući na umu dugu povijest Hrvatske – biti nastavljen razvoj ka punoj demokraciji. A vjerujem da će to biti slučaj i sa svim ostalim zemljama koje su do ne tako davno pripadale nazadnom i primitivnom području punom sukoba – poznatom kao Balkan,” rekao je kongresmen Lantos.

Odgovarajući na pitanja vezana za jugoistočnu Europu, on je takodjer naglasio da je Kosovo potpuno spremno na državnost i punu suverenost. Kosovo će vrlo brzo, u roku od nekoliko godina, postati dobar član europske i svjetske zajednice – istaknuo je kongresmen Lantos, dodajući da Sjedinjene Države i Europa moraju biti jedinstveni u podršci kosovskoj državnosti.

XS
SM
MD
LG