Linkovi

Hagel: SAD trebaju ostati angažirane na Balkanu


Danas svijet živi u jednom tranzicijskom i definirajućem trenutku, koji se ponavlja tek svakih 50 godina. Kako bi najbolje odgovorio na nove izazove, svijet mora reagirati zajedno - kaže američki senator Chuck Hagel, član senatskog Odbora za vanjske poslove. On je govorio na Odjelu Sveučilišta Johns Hopkins za međunarodne studije.

Senator iz savezne države Nebraska, Chuck Hagel, kaže da će današnji odgovori na izazove imati utjecaja na živote velikog broja ipripadnika idućih generacija. On uspoređuje prve godine 21. stoljeća s vremenom nakon Drugog svjetskog rata, kada su se trans-atlantski saveznici sučelili s potrebom da stvore nove sigurnosne, ekonomske i političke institucije. Svijet je doživio veliki broj promjena u posljednjih pet godina i stoga mora transformirati svoje institucije kako bi bolje odgovorio na prijetnje i izazove koji stoje pred njim. Te su prijetnje kreću od terorizma i proliferacije nuklearnim oružjem, do siromaštva i endemskih bolesti.

Govoreći o sadašnjosti, kao o vremenu koje pruža šansu, senator Hagel kaže da su rješenje mogućna ukoliko svijet zajedno odgovori na izazove. "Ako zbilja možemo to učiniti, to će zahtijevati, kao što je to bio slučaj i nakon Drugog svjetskog rata, kristalno jasno shvaćanje da, bez obzira koliko je velika ili moćna ili bogata jedna država, ona sama to ne može to obaviti," rekao je.

Senator Hagel kaže da je Europa uspješno odgovorila na neke od izazova s kojima se sučelila. Međutim, sada Europi treba rješava nove probleme, kao što su- visoka stopa nezaposlenosti, pretjerane radne beneficije, kao i pad populacije u zapadnim zemljama europskog kontinenta.

Senator Hagel također naglašava da bi Sjedinjene Države svakako trebale biti angažirane na području Balkana. "Regija Balkana je pala nisko na popisu prioriteta u svijetu, a nije više ni u središtu interesa medija. Međutim, to ni na koji način ne bi smjelo izmijeniti američke prioritete u tom dijelu svijeta. To je područje i dalje nestabilno, i dalje opasno; mi smo i dalje diplomatski i vojno uključeni, kao što i treba.

Senator Hagel je pohvalio europske zemlje zato što su preuzele dosta odgovornosti na Balkanu na sebe; to međutim, naglasio je, ne smije Amerikancima dati izgovor da se isključe iz pitanja Balkana.

XS
SM
MD
LG