Linkovi

Otto von Habsburg: 'Hrvati su vrlo civiliziran narod'


Otto von Habsburg, baštinik habsburške dinastije i jedan od prvih pobornika ideje o europskom jedinstvu, putuje po Sjedinjenim Državama gdje se sastaje s američkim dužnosnicima, akademicima i članovima raznih organizacija.

Otto von Habsburg je sanjao o europskom jedinstvu od mladih dana, 30-tih godina prošlog stoljeća. On kaže da ga današnja Europska unija ne podsjeća na njegovu viziju jedinstvene Europe, ali da unatoč tome puno obećava. Kako kaže, nije obeshrabren poteškoćama s kojima se Europa suočava te podsjeća da je i američka povijest bila puna poteškoća, uključujući građanaski rat, a da je unatoč tome danas uspješna. Mi više nećemo voditi ratove jer smo ih imali dovoljno, kaze Von Habsburg. Govoreći o integraciji Balkana u Europsku uniju Otto von Habsburg je pohvalno govorio o Hrvatskoj. Na pitanje je li Hrvatska na pravom putu odgovorio je: "Da! To je odlična zemlja, izrazito europska. Kad putujete po Hrvatskoj možete vidjeti cijelu Europu. Hrvati su vrlo civiliziran narod. To je jedna vrlo učinkovita zemlja. Kad se uzme u obzir činjenica da Hrvatska nije dobila znatniju stranu pomoć njen oporavak je izuzetan".

Otto von Habsburg je veoma kritičan prema Carli del Ponte. "Iskreno moram reći da se snažno protivim načinu na koji gospođa del Ponte vodi tužiteljstvo. Očito nam je pružila dokaz da uopće ne razumije pravo. Ona traži retroaktivne zakone što je u suprotnosti s našim pravnim principima. Drugo, ona ima pristup da optuženi moraju dokazati svoju nevisnost. To nikada nije bio ispravno pravno načelo. Mislim da je ono što ona predlaže potpuno pogrešno i da moramo učiniti sve što možemo kako bi Hrvatska što prije postala član Europske unije".

Baštinik habsburške monarhije vjeruje da će veze između Europske unije i Sjedinjenih Država biti znatno jače u nadolazećoj budućnosti te dodaje da Europa još uvijek treba Ameriku kao aktivnog aktera u europskoj politici. "Da, jako trebamo americki utjecaj jer se pojavljuje nova sila, a to je Rusija. Kako bismo parirali Rusiji trebamo biti jaki koliko god je to moguće. Pozorno pratim što se događa u Rusiji i zapanjen sam brzinom restaljinizacije Rusije pod Putinom. Star sam čovjek i vidio sam kako su nas naši odnosi s Hitlerom gurnuli u katastrofu. Nekako mi se čini da se isti proces sada ponovno događa".

Unatoč takvim ocjenama Otto von Habsburg je optimist te dodaje da će Europa pobijediti.

XS
SM
MD
LG